Πολυνομοσχέδιο στη Βουλή για τις περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έρχεται προς ψήφιση τη Δευτέρα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Επίσης, θα κατατεθεί και δεύτερο νομοσχέδιο, με επείγοντα χαρακτήρα, για τα εκκρεμή ζητήματα στον τομέα της Υγείας, τις νέες ρυθμίσεις για τα φάρμακα και την αναδιάρθρωση και ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Εάν χρειαστεί, το

υπουργικό συμβούλιο, την ερχόμενη Τρίτη και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα ρυθμίσει εκκρεμότητες του PSI.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ορίστηκε, στις 8 Μαρτίου αναμένεται να γίνει η δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή των ομολόγων και στις 11 Μαρτίου να πραγματοποιηθεί.

Ποιους «αγγίζει» το νέο πολυνομοσχέδιο

Από τις συντάξεις του Μαΐου θα αρχίσουν οι αναδρομικές περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και οι παρακρατήσεις θα γίνουν σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Οι νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις αφορούν σε όλα ανεξαιρέτως τα ασφαλιστικά ταμεία και συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο πρόσθετων εξοικονομήσεων δαπανών ύψους 325 εκατ. ευρώ.

Για ποσό σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ, θα επέλθει μείωση 12% για όλα τα ταμεία πλην του ΝΑΤ. Για το ΝΑΤ προβλέπεται μικρότερη μείωση 7%. Οι επιπτώσεις, όμως, ίσως είναι ελαφρώς ηπιότερες απ’ όσο προβλέπονταν. Για παράδειγμα, κάποιος που παίρνει σύνταξη 1.500 ευρώ, θα την δει να μειώνεται κατά 12% για το ποσό πάνω από τα 1.300 ευρώ. Μειώνεται δηλαδή κατά 24 ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα στους τέσσερις τελευταίους μήνες που περικόπτονται οι κύριες συντάξεις. Είχε προηγηθεί η περικοπή του περασμένου Νοεμβρίου, όπου οι συντάξεις είχαν περικοπεί κατά 20% για το ποσό πάνω από τα 1.200 ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, εάν ένας συνταξιούχος της ΔΕΗ έπαιρνε το καλοκαίρι πέρυσι 1.400 ευρώ κύρια σύνταξη, έχασε 40 ευρώ με τις περικοπές του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ τώρα θα χάσει άλλα 12 ευρώ και η σύνταξη του θα περιοριστεί στα 1.348 ευρώ.

«Μαχαίρι» όμως έρχεται και στις επικουρικές. Οι μειώσεις που έχουν «κλειδώσει» θα είναι κλιμακωτές και θα έχουν ως εξής:

-  από 200 ευρώ – 250 ευρώ μείωση 10%

-  από 251 ευρώ – 300 ευρώ μείωση 15%

-  από 301 ευρώ και άνω μείωση 20%.

Εκτός από τις περικοπές συντάξεων, έρχονται και οι ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων (με νέες μειώσεις συντάξεων), οι οποίες θα αρχίσουν την 1η Ιουλίου.

Στο ίδιο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται και περικοπές στα πολυτεκνικά επιδόματα. Συγκεκριμένα, προτείνεται να μειωθεί το πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος για δικαιούχους τρίτεκνους και τετράτεκνους και από τα 55.000 ευρώ που είναι σήμερα, να πάει στα 45.000 ευρώ. Το επίδομα αυτό για τους τρίτεκνους ανέρχεται στα 265 ευρώ το μήνα και για όσους έχουν τέσσερα παιδιά στα 309 ευρώ το μήνα. Όσοι έχουν περισσότερα από πέντε παιδιά θα συνεχίσουν να παίρνουν το πολυτεκνικό επίδομα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωρά σε νέες περικοπές για περίπου 280.000 υπαλλήλους του Δημοσίου που αμ

Keywords
Τυχαία Θέματα