Αισιοδοξία σε Αθήνα και Ευρώπη για συμφωνία στο Eurogroup

Αισιοδοξία επικρατεί σε Αθήνα και Βρυξέλλες ότι στην αυριανή του συνεδρίαση το Eurogroup θα εγκρίνει στο σύνολό της τη νέα δανειακή σύμβαση.

Οι απόψεις κάποιων χωρών που ζητούσαν τμηματική απόφαση ή αναβολή για μετά τις

ελληνικές εκλογές φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκαν οριστικά.

Τη συνολική απόφαση έχουν προαναγγείλει άλλωστε τις τελευταίες ημέρες κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Η τριμερής τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και του Λουκά Παπαδήμο, έδειξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ιταλικού Τύπου, ότι η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται διατεθειμένη να αποτρέψει την χρεοκοπία της Ελλάδας, απορρίπτοντας εμμέσως την σκληρή στάση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παράλληλα, πεπεισμένος ότι τα μέλη της Ευρωζώνης θα καταλήξουν τη Δευτέρα στη συμφωνία εμφανίστηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που συνομίλησε την Παρασκευή με την πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία τόνισε ότι τη Δευτέρα ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση του πακέτου. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «όποιος είναι στο ευρώ, παραμένει στο ευρώ», για να προσθέσει συγχρόνως πως αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς μπορεί, χωρίς όρους, να κάνει ότι θέλει.

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου επίσης την Παρασκευή αποφάσισε την εκταμίευση του δικού του μεριδίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ παράλληλα διέψευδε δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο νέο πακέτο βοήθειας μονο με 13 δισ. Ευρώ.

Σήμερα συναντάται στις Βρυξέλλες η προπαρασκευαστική Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, στην οποία θα συζητηθούν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες ενόψει της συμφωνίας.

Την Ομάδα εργασίας θα απασχολήσουν δυο ανοικτά ακόμη θέματα με σημαντικότερο τον τρόπο υλοποίησης του Ειδικού Λογαριασμού, θέμα το οποίο αναμένεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να κλειδώσει πριν από την αυριανή συνεδρίαση.

Το δεύτερο θέμα αφορά το ποσό που θα προστεθεί στη συνολική βοήθεια των 130 δις ευρώ που έχει κατ’ αρχήν αποφασιστεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες από τον περασμένο Οκτώβριο, κι αυτό ώστε το δημόσιο χρέος να μπορέσει να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Η ανάλυση της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους αναφέρει ότι αυτό θα κυμανθεί στο 129% του ΑΕΠ εάν δεν υπάρξει πρόσθετη συνεισφορά.

Φαίνεται ότι το επιπρόσθετο ποσό θα προέλθει, κυρίως, από τα ομόλογα της ΕΚΤ, από ενδεχόμενη μείωση των διμερών δανείων από τους εταίρους στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου αλλά και από άλλες πηγές, ώστε τελικά η Ελλάδα να πλησιάσει πολύ κοντά, εάν δεν είναι δυνατόν να φτάσει το στόχο για περιορισμό του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Όσον αφορά το PSI όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά

Keywords
Τυχαία Θέματα