Ολοκληρώθηκε το PSI με εκτιμήσεις για συμμετοχή ακόμα και 90% – Επίσημες ανακοινώσεις την Παρασκευή

Έληξε στις 22.00 (ώρα Ελλάδος) η προθεσμία για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI), εν μέσω αισιόδοξων εκτιμήσεων για την έκβασή του. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στις 8 το πρωί της Παρασκευής, ενώ στη 1 μετά το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ακολούθως, στις 15:00, θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη

του Eurogroup, οπότε και θα αποφασιστεί αν θα ενεργοποιηθούν τα CAC’s. Επίσης, το Eurogroup θα αποφασίσει τι θα γίνει με όσους δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή στο PSI. Εντός της Παρασκευής αναμένεται επίσης να συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο.

Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο PSI έχει ξεπεράσει το 75%, ανέφερε αργά το απόγευμα υψηλόβαθμος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, το ποσοστό συμμετοχής κυμαινόταν σε ανάλογα ποσοστά ήδη από το βράδυ της Τετάρτης. Παράλληλα, υπουργός της κυβέρνησης είπε στους Financial Times πως «απόψε θα έχουμε καλά νέα, με τη συμμετοχή να κυμαίνεται γύρω στο 80%».

Λίγο νωρίτερα, μέλος της κυβέρνησης είπε στους δημοσιογράφους πως ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους υπουργούς στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι «το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων πηγαίνει καλά, χωρίς εκπλήξεις».

Τη σημασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ανταλλαγής ομολόγων για να προχωρήσει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, καθώς και το δεύτερο πακέτο στήριξης, είχε υπογραμμίσει και ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Λουκάς Παπαδήμος επισήμανε ότι η μέγιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι αναγκαία, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νέου προγράμματος και της δανειακής σύμβασης της χώρας. Προειδοποίησε μάλιστα ότι ένα «σχετικά περιορισμένο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας», ενώ ενέχει, όπως είπε, «κινδύνους» για τους ιδιώτες πιστωτές και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Επισήμανε πάντως ότι ο ίδιος προσβλέπει «στη μέγιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια προσαρμογής και ανόρθωσης της οικονομίας», καθώς, όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει διαμορφώσει «ένα πρόσφορο πλαίσιο, με σημαντικά κίνητρα για την ανταλλαγή ομολόγων».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίς το βράδυ αρκετά τραπεζικά στελέχη εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και το ίδιο εκτιμούσαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι η συμμετοχή των επενδυτών στη διαδικασία εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, που βρίσκονται υπό το ελληνικό δίκαιο, αναμένεται να ξεπεράσει σύντομα το 80%. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, οι εκτιμήσεις «έβλεπαν» τη συνολική συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομόλογων του ιδιωτικού τομέα με βάση το ελληνικό Δίκαιο κοντά στο 90% και στο γενικότερο σύνολο των ομολόγων που «κουρεύονται», η συμμετοχή αναμενόταν να κινηθεί στα επ

Keywords
Τυχαία Θέματα