Συνελήφθη ο «εγκέφαλος» σπείρας ληστών που έχουν διαπράξει ανθρωποκτονία, σωρεία ενόπλων ληστειών και διακεκριμένες κλοπές σε σπίτια

Ενέχονται στην ανθρωποκτονία ενός 68χρονου τον περασμένο Ιανουάριο στην Παραλία Αυλίδας Ευβοίας, καθώς και σε 22 ένοπλες ληστείες και 4 διακεκριμένες κλοπές σε διάφορες περιοχές της Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Κέρκυρας.

Τα μέλη της σπείρας επέλεγαν σπίτια σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου διέμεναν υπερήλικα ή μεσήλικα άτομα, με σκοπό την «εύκολη» λεία.

Κατασχέθηκαν –71– περίπου κιλά κάνναβης, ένα πιστόλι, ένα αεροβόλο και πλήθος κλοπιμαίων.

Συνελήφθη ο «εγκέφαλος» σπείρας ληστών, που δρούσαν τους τελευταίους τέσσερις τουλάχιστον μήνες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, Βοιωτίας,

Ευβοίας και Κέρκυρας, έχοντας διαπράξει, στο πλαίσιο της δράσης τους, μια ανθρωποκτονία και σωρεία βίαιων ενόπλων ληστειών και διακεκριμένων κλοπών.

Πρόκειται για έναν 31χρονο αλλοδαπό Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος μαζί με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που είχε συγκροτήσει, ενέχεται στην ανθρωποκτονία 68χρονου ημεδαπού, την 22-01-2012 στην Παραλία Αυλίδας Ευβοίας, καθώς επίσης και σε (22) ένοπλες ληστείες και (4) διακεκριμένες κλοπές.

Η σύλληψη του πραγματοποιήθηκε προχθές (06-03-2012) το μεσημέρι στην Πεντέλη Αττικής και είναι αποτέλεσμα συστηματικής και μεθοδικής έρευνας, του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, με την συνδρομή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι ο 31χρονος είχε αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα, που είχε ο ίδιος συστήσει το τελευταίο τουλάχιστον 4μηνο, με σκοπό τη διάπραξη ενόπλων ληστειών. Η εγκληματική ομάδα διέθετε ιεραρχική δομή και συγκρότηση, ενώ συμμετείχε άγνωστος αριθμός μελών – συνεργών του, που λειτουργούσαν με διαφορετική σύνθεση και προκαθορισμένους ρόλους, κατά περίπτωση.

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας χρησιμοποιούσαν ως «ορμητήριο» περιοχές της Αττικής και πραγματοποιούσαν εξορμήσεις, κυρίως σε περιοχές της Βορειοανατολικής και Νοτιοανατολικής Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας, όπου ανέπτυσσαν την εγκληματική τους δραστηριότητα. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχει εξακριβωθεί η συμμετοχή τους και σε ληστεία σε περιοχή της Κέρκυρας, ενώ ερευνάται το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης τους και σε άλλες περιοχές της επικράτειας.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία των δραστών ( modus operandi ) επέλεγαν σπίτια σε απομονωμένες περιοχές, με λιγοστή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, ενώ η επιλογή των στόχων τους γινόταν με βασικό κριτήριο οι ένοικοι των σπιτιών να είναι υπερήλικες ή μεσήλικες, προκειμένου να ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες αντίδρασης.

Οι δράστες επεδείκνυαν ιδιαίτερη σκληρότητα κατά τη διάπραξη των ληστειών, χρησιμοποιώντας μαχαίρια, σκεπάρνια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα καθώς και πυροβόλα όπλα (πιστόλι και κυνηγητικά όπλα), ενώ σε πολλά περιστατικά έκαναν σκόπιμα αισθητή την παρουσία τους στον περιβάλλοντα χώρο των οικιών και στη συνέχεια, όταν οι ένοικοι έβγαιναν από τα σπίτια, τους ακινητοποιούσαν και τους λήστευαν.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί οι ακόλουθες εγκληματικές ενέργειες:

Ανθρωποκ
Keywords
Τυχαία Θέματα