Ο Μπαράκ Ομπάμα στα σύνορα Νότιας και Βόρειας Κορέας

Την αποστρατικοποιημένη ζώνη, στα σύνορα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας επισκέφθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα την παραμονή της έναρξης της συνόδου για τα πυρηνικά που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Σεούλ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την αποστρατικοποιημένη ζώνη, μια λωρίδα μήκους 248 χιλιομέτρων και πλάτους τεσσάρων που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-53). Η ζώνη αυτή θεωρείται ως το τελευταίο σύνορο του Ψυχρού Πολέμου.
«Βρίσκεστε πάνω στα

σύνορα της ελευθερίας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα και είχαν συγκεντρωθεί για το συσσίτιο στο Στρατόπεδο Μπονίφας.

«Πουθενά αλλού δεν είναι πιο εμφανείς οι αντιθέσεις μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας» υπογράμμισε, δηλώνοντας ότι είναι υπερήφανος για τους στρατιώτες των ΗΠΑ που υπηρετούν στο στρατόπεδο.

Ο Μπ.Ομπάμα στάθηκε πίσω από ένα αλεξίσφαιρο τζάμι και παρατήρησε με κιάλια τα πρώτα χιλιόμετρα του βορειοκορεατικού εδάφους, προτού επιστρέψει στη Σεούλ για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-Μπακ.

Μιλώντας στο πλευρό του Λι Μιούνγκ-Μπακ, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τη Βόρειο Κορέα ότι «δεν θα πετύχει τίποτα με τις απειλές ή τις προκλήσεις».

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι η χώρα αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο απομόνωσης εάν δεν αποφασίσει να ακυρώσει τα σχέδια εκτόξευσης δορυφόρου.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου ο Ομπάμα αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Κίνας και της Ρωσίας, Χου Τζιντάο και Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι δύο χώρες συμμετέχουν από το 2003 στις εξαμερείς συνομιλίες με σκοπό να πειστεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα οικονομική και υλική βοήθεια.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε νεκρό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2008 αλλά τον Φεβρουάριο άνοιξε μια χαραμάδα για την επανέναρξή τους, μετά τη συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ που προέβλεπε την αποστολή τροφίμων από τις ΗΠΑ εφόσον η Βόρεια Κορέα παγώσει το πυρηνικό πρόγραμμα.

Όμως η ελπίδα αυτή φαίνεται να σβήνει μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι θα εκτοξεύσει ένα δορυφόρο στο διάστημα, κάτι που η Δύση θεωρεί ως συγκαλυμμένη πυραυλική δοκιμή.

Η Βόρεια Κορέα έχει προωθήσει σε μια βάση εκτόξευσης στα βορειοδυτικά της χώρας το βασικό τμήμα του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, στα μέσα Απριλίου, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Νότιας Κορέας.

«Οι νοτιοκορεατικές και αμερικανικές στρατιωτικές αρχές έχουν ενημερωθεί ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε το βασικό τμήμα του πυραύλου και ετοιμάζει την εκτόξευση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι Fuji είχε μεταδώσει το Σάββατο ότι τμήματα του πυραύλου μεταφέρονταν με τρένο στο χώρο εκτό

Keywords
Τυχαία Θέματα