Νέες μειώσεις μισθών ζητά ο Χ.Ράιχενμπαχ!

Για να γίνουν οι όροι ανταγωνιστικότητας ακόμη καλύτεροι.

Την περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους για να είναι καλύτεροι οι όροι ανταγωνιστικότητας στα επόμενα χρόνια, ζήτησε ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της task force στη χώρα μας, μιλώντας σε συνέδριο σχετικά με το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών.

Όπως είπε ο κ. Ράιχενμπαχ, ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μία σημαντική συνεισφορά είναι η διαχείριση του εργασιακού κόστους η οποία πρέπει θα συνεχιστεί για να γίνουν οι όροι ανταγωνιστικότητας ακόμη καλύτεροι τα προσεχή

χρόνια.

Ο επικεφαλής της Task Force εκτίμησε ακόμη ότι η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών είναι πολύ μεγάλη. Όπως είπε, «η χώρα είναι σε γόνιμη γεωγραφική θέση, με πολλά υποσχόμενους νέους επιχειρηματίες και στελεχιακό δυναμικό με πολλά προσόντα. Αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθούν οι δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές».

Ανέφερε επίσης ότι οι στρατηγικές για τις εξαγωγές έχουν τεθεί και δείχνουν ότι τα οφέλη είναι μπροστά μας και πρόσθεσε πως η προώθηση των ελληνικών προϊόντων και η διευκόλυνση των εξαγωγικών διαδικασιών είναι οι δύο τομείς στους οποίους εστιάζεται η προσπάθεια αλλαγών.

Ο κ. Ραίχενμπαχ είπε ότι από to Μάρτη του 2012 εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία εργάζονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ενώ και η Ολλανδία ήδη έχει συμφωνήσει να δώσει τεχνική βοήθεια με εμπειρογνώμονες από τις εξαγωγικές ομοσπονδίες. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι μέχρι το τέλος του 2012 σχεδιάζεται να προστεθούν νέες υπηρεσίες για να βελτιωθεί η εικόνα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες αρχές.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι υπάρχει χάρτα στόχευσης με συστάσεις για τις ελληνικές αρχές. Οι εμπειρογνώμονες έχουν προτείνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τα σημεία στα οποία εστιάζουν είναι τα εξής:

- Να εδραιωθεί μία εθνική στρατηγική διευκόλυνσης των εξαγωγών, ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη σε όλα τα επίπεδα.

- Να απλοποιηθούν δραστικά οι διάφορες διαδικαστικές δραστηριότητες (αδειοδοτήσεις κλπ).

Σχετικά με τα τελωνεία ο επικεφαλής της Task Force σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση γραφειοκρατίας κατά 50% και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δύσκολες καταστάσεις για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ότι είναι επείγον να γίνουν νέες κινήσεις. Φυσικά υπάρχουν ήδη έτοιμες κάποιες πλατφόρμες και με την άρση των υπολοίπων εμποδίων και θεωρούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να στοχεύσουμε σε υψηλό ρυθμό εξαγωγών», τόνισε ο κ. Ράιχενμπαχ.

Επεσήμανε πάντως πως η Ομάδα Δράσης δεν παραβλέπει ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες «είναι ιδιαίτερα δυσχερείς για τις επιχειρήσεις με τη ζήτηση να έχει πτώση πάνω από 25%, τις επενδύσεις να έχουν μειωθεί πάνω από το 40%, αρκετές χιλιάδες εταιρείες έχουν κλείσει και όλες οι προοπτικές αντιμετωπίζουν πολλές πιέσεις στον εμπορικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη και τις καθυστερήσεις πληρωμών».

Η ελληνική οικονομία είναι πα

Keywords
Τυχαία Θέματα