Με διασταυρώσεις και παράταση στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρεί να καλύψει το ΥΠΟΙΚ την «τρύπα» στα έσοδα

Σύσκεψη Ζανιά την Τετάρτη με τους προϊστάμενους των μεγαλύτερων ΔΟΥ

Εντολή για νέες διασταυρώσεις στοιχείων φορολογουμένων, που έχουν ζητήσει να μπουν στο άρθρο 99, και μεγαλοοφειλετών, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος την Τετάρτη θα έχει σύσκεψη με τους προϊστάμενους των μεγαλύτερων ΔΟΥ, με αντικείμενο την αξιολόγηση της πορείας των φορολογικών ελέγχων και των εσόδων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική

ανακοίνωση, στη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ θα εξεταστεί η πρόοδος των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τις επισκέψεις του υπουργού σε ΔΟΥ την 28/05/2012 και κατά τη συνάντηση της 30ης Μαΐου, όπως τα αποτελέσματα υλοποίησης διασταυρώσεων οφειλετών, οι προσωρινοί έλεγχοι ΦΠΑ και οι ενέργειες ΔΟΥ σε σχέση με ελεγχθείσες υποθέσεις φορολογουμένων μεγάλου πλούτου και μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των δράσεων για την είσπραξη οφειλών, ο κ. Ζανιάς έδωσε εντολή για να προχωρήσει η διασταύρωση: α) φορολογουμένων που έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, β) των 1.500 μεγαλύτερων οφειλετών και γ) λοιπών οφειλετών μεσαίας κατηγορίας.

Όπως διευκρινίζεται, η διασταύρωση αυτή πραγματοποιείται με τις βάσεις δεδομένων της ΓΓΠΣ, που αφορούν σε εμβάσματα στο εξωτερικό των τελευταίων δύο ετών, ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόκους των καταθέσεων στο εξωτερικό.

Σε περίπτωση ευρημάτων από τη διασταύρωση, θα γίνει άμεση ενεργοποίηση της αμοιβαίας συνδρομής στην είσπραξη απαιτήσεων μεταξύ κρατών – μελών της ΕΕ (όπως ορίζεται με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2010/24/ΕΕ στο ελληνικό δίκαιο ν.4072/86Α’ 11/4/2012) και θα ζητηθεί η είσπραξη ή η λήψη εξασφαλιστικών μέτρων για τους υπόχρεους που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε αυτό, για οφειλές τους υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Την ίδια ώρα, πιο αυστηροί γίνονται οι έλεγχοι για όσους προβαίνουν σε αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας στην εφορία, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό ή το εσωτερικό και αποφεύγουν τη φορολόγηση στη χώρα μας, όπως «offshore» εταιρείες κ.ά.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, «η γνωστοποίηση, στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ, της πρόθεσης του φορολογούμενου να προβεί σε αλλαγή κατοικίας, δεν θα πρέπει να συνεπάγεται αυτομάτως και την αλλαγή της κατοικίας του».

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να διερευνούν, εκτός από την ύπαρξη κατοικίας ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα, και εάν ο φορολογούμενος εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που τον υποχρεώνουν να δηλώνει στην Ελλάδα εισοδήματα που αποκτά στο εξωτερικό.

Τέλος, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, δόθηκε νέα παράταση για αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 29 Ιουνίου 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα