ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ 4-2 στις «μυστικές» δημοσκοπήσεις: Στο 60% τα δύο κόμματα, «σπάει» το φράγμα του 30% ο πρώτος

«Κεφάλι» στην κούρσα για την πρωτιά στις εκλογές της 17ης Ιουνίου δείχνει να αποκτά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα των τελευταίων «μυστικών» δημοσκοπήσεων, που διενεργούνται κυρίως για λογαριασμό των πολιτικών παρατάξεων, ως «μπούσουλας» στο δρόμο για την

κάλπη. Αξιοσημείωτο είναι ότι, για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό, το ποσοστό των δύο πρώτων κομμάτων δείχνει να προσεγγίζει το 60%, ενώ οι δημοσκόποι θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο το πρώτο κόμμα να υπερβεί το 30%. Το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά δείχνει να επωφελείται από την ανάδειξη, την τελευταία εβδομάδα, ως κυρίαρχου θέματος της πολιτικής ατζέντας, της λαθρομετανάστευσης και γενικότερα της ασφάλειας των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ δείχνει να ενισχύεται, μετά και τη συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμμαχία και την Ντόρα Μπακογιάννη. Ενισχυμένα εμφανίζονται και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εδραιώνεται με ευκολία στη δεύτερη θέση, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να συμπιέζεται προς νέα χαμηλά ποσοστά και η Δημοκρατική Αριστερά διατηρεί τα δικά της. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Χρυσή Αυγή, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμα καταγραφή του περιστατικού βίας με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη εις βάρος της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου.

Μεγάλη πίεση φαίνεται πως δέχονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και τα κόμματα που τέθηκαν εκτός Βουλής και κυρίως το ΛΑΟΣ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζήμερου, που ένωσε τις δυνάμεις της με τη Δράση του Στέφανου Μάνου. Όσο για το ΚΚΕ, χωρίς να έχουν ακόμη αποτυπωθεί δημοσκοπικά οι συνέπειες του επεισοδίου στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, φαίνεται ότι, από την 6η Μαΐου και μετά, χάνει δυνάμεις κυρίως προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προκύπτει, η ψήφος επιλογής κερδίζει σταθερά έδαφος έναντι της ψήφου διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας, που επικράτησε στις 6 Μαΐου και οι πολίτες σε μεγάλο ποσοστό θα ψηφίσουν με κριτήριο όχι την τιμωρία, αλλά τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από ένα σύνολο έξι «μυστικών» δημοσκοπήσεων, εκ των οποίων η ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται στις τέσσερις, με διαφορά δύ-τριών ποσοστιαίων μονάδων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε δύο, με διαφορά που κυμαίνεται από 1,7% έως 2,5%. «Κλειδί» για την έκβαση της νύχτας της 17ης Ιουνίου φαίνεται πως θα είναι και η ψήφος των αναποφάσιστων, το ποσοστό των οποίων παραμένει υψηλό, κοντά στο 15%.

Keywords
Τυχαία Θέματα