«Μαύρη τρύπα» στα έσοδα παρά τα φορομπηχτικά μέτρα

Η υστέρηση των εσόδων τον Νοέμβριο φέρεται να έχει ξεπεράσει τα 2,7 δισ. ευρώ.

Ένας πραγματικός άθλος είναι το ζητούμενο πλέον για το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εισπραχθούν τον Δεκέμβριο τα 8,3 δισ. ευρώ που απαιτούνται, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων, η οποία στα τέλη Νοεμβρίου ξεπέρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 2,7 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά καθιστούν πλέον ορατό τον κίνδυνο το έλλειμμα του τρέχοντος έτους να ξεπεράσει ακόμη και το 9% του ΑΕΠ, που είναι ο αναθεωρημένος στόχος του οικονομικού επιτελείου.

Πληροφορίες

αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για τον Νοέμβριο, οι εισπράξεις από τα  φορολογικά έσοδα ανήλθαν στα 3,74 δισ. ευρώ, όταν έπρεπε να εισπραχτούν πάνω από 6 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2010, τα έσοδα εμφανίζουν ανησυχητική πτώση 13,3%, ενώ σωρευτικά οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων στο 11μηνο  Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011 εμφανίζονται μειωμένες κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί για βελτίωση των φορολογικών εσόδων τον Δεκέμβριο μέσω της έκτακτης εισφοράς, του τέλους ακινήτων, του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και των τελών κυκλοφορίας, ώστε η «μαύρη τρύπα» να περιοριστεί στο ένα δισ. ευρώ και το έλλειμμα να κλείσει στο 9% του ΑΕΠ.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα πρέπει στο διάστημα αυτό οι εισπράξεις να ξεπεράσουν τα 8,3 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα