Λωρίδα της Γάζας: Μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων

Ένα μέρος των ισραηλινών δυνάμεων αποσύρθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, μετέδωσαν δύο ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια, καθώς ο στρατός διαπιστώνει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του βασικού στόχου του, που είναι η καταστροφή των σηράγγων τις οποίες χρησιμοποιεί η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ.

Όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση,

μια εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις κινήσεις των ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός Διεθνών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτζ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα στείλει διαπραγματευτές στο Κάιρο για τις προτεινόμενες συνομιλίες για επίτευξη νέας εκεχειρίας.

Μιλώντας στο ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι 10, ο Γιουβάλ Στάινιτζ δήλωσε ότι η Χαμάς έχει επανειλημμένα παραβιάσει τις προηγούμενες συμφωνίες εκεχειρίας και τόνισε ότι «αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι με αυτή την οργάνωση δεν έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις» για οποιαδήποτε συμφωνία.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είπε σε Παλαιστίνιους που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια στη βόρεια Γάζα ότι μπορούν να επιστρέψουν σε αυτά, άλλο ένα σημάδι ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή μειώνονται.

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίστηκαν, πάντως, καθ” όλη τη διάρκεια της ημέρας και εκτιμάται ότι από το πρωί του Σαββάτου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 70 Παλαιστίνιοι.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε περισσότερα από 200 πλήγματα εναντίον της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες. Ένα από αυτά είχε στόχο το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο, στο οποίο το Ισραήλ καταγγέλλει ότι στεγάζεται ένα «κέντρο ανάπτυξης όπλων».

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου φτάνει τους 1.654 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 8.000.

Οι νεκροί αυξήθηκαν κατά σχεδόν 200 τις τελευταίες 24 ώρες, περιλαμβανομένων των σορών που εντοπίστηκαν στα συντρίμμια των σπιτιών.

Από την πλευρά του Ισραήλ 63 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, καθώς και δύο ισραηλινοί πολίτες και ένας ταϊλανδός εργάτης.

Παράλληλα περίπου στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αναμένεται διάγγελμα από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είχε θέσει ως βασικό στόχο του Ισραήλ την καταστροφή όλων των τούνελ για τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα