ΕΝΦΙΑ: Η διαδικασία πώς να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό στο Taxisnet

Στην εφαρμογή υποβολής δηλώσεων ακινήτων Ε9 έχουν αναρτηθεί οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Εκεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δουν τον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κάθε ακίνητο και το συγκεντρωτικό ποσό το οποίο οφείλουν στο πλαίσιο του ενιαίου φόρου.
Επίσης από την εφαρμογή “Στοιχεία οφειλών” στο taxisnet οι φορολογούμενοι μπορούν να εκτυπώσουν την ταυτότητα πληρωμής

του βεβαιωμένου φόρου που αντιστοιχεί στον ΕΝΦΙΑ.
Τα εκκαθαριστικά, έχουν ημερομηνία βεβαίωσης φόρου Ιουλίου (31/7) και όχι Αυγούστου, που σημαίνει ότι ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε πέντε δόσεις.

Η πρώτη δόση λήγει στο τέλος Αυγούστου.

Αναλυτικά η διαδικασία για να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό:

Ο κάθε φορολογούμενος πρέπει να μπει με τους κωδικούς του στην ιστοσελίδα www.gsis.gr, να επιλέξει “Υποβολή Δηλώσεων Ακινήτων Ε9” και στη συνέχεια να πατήσει “Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης έτους 2014” για να εμφανιστεί το πλήρες εκκαθαριστικό, για να ελέγξει αν όλα τα στοιχεία αναγράφονται σωστά ή αν υπάρχουν λάθη.
Για να βγάλουν άκρη όμως με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα νοικοκυριά θα χρειαστεί να “κατεβάσουν” 2 και 3 εκκαθαριστικά, ένα για το κάθε μέλος της οικογένειας που έχει δικαιώματα σε ακίνητα.
Ενώ δηλαδή για την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ ερχόταν ένας λογαριασμός ρεύματος για κάθε ακίνητο, με τον ΕΝΦΙΑ εκδίδεται ένα εκκαθαριστικό για κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά. Για να μπορέσουν λοιπόν να κάνουν σύγκριση με τον φόρο ακινήτων που πλήρωναν φέτος και να καταλάβουν αν βγαίνουν κερδισμένοι ή χαμένοι από τις αλλαγές που έγιναν, θα πρέπει να “αθροίσουν” το εκκαθαριστικό συζύγων, παιδιών, αδελφών κλπ που είναι συνιδιοκτήτες σε κάποια ακίνητα ή μοιράζονται την επικαρπία κλπ.
Με τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να αναζητήσουν και αν έχουν υπάρξει και λάθη στο Ε9 που οδηγούν σε “φουσκωμένο” ΕΝΦΙΑ του 2014. Τα συνηθέστερα λάθη αφορούν σε παραλείψεις στη δήλωση του ορόφου ή του είδους του κτίσματος, στον ακριβή εντοπισμό του ακινήτου και στην αξία γης της περιοχής, στην ηλικία του επικαρπωτή κλπ.
Με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την ΓΓΔΕ, θα δοθεί χρόνος για διορθωτικές δηλώσεις Ε9 χωρίς πρόστιμο, εφόσον η διόρθωση αφορά στον ΕΝΦΙΑ. Αν λόγω του λάθους που θα εντοπιστεί στον ΕΝΦΙΑ, διαπιστωθεί ότι υπήρχε το ίδιο και πρέπει να αλλάξει και στις δηλώσεις Ε9 των ετών 2011-2013, τότε προκύπτει θέμα επιβολής προστίμου με τον ΦΑΠ των ετών αυτών.
Όσον αφορά στη διαδικασία διόρθωσης λαθών, η εγκύκλιος της γ.γ Εσόδων αναφέρει ότι η διόρθωση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα γίνεται χωρίς να επιβληθεί πρόστιμο ενώ για τις μεταβολές ακινήτων που θα γίνουν μέσα στο 2014, θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλωθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση διόρθωσης από την οποία θα προκύψει μείωση του ΕΝΦΙΑ άνω των 300 ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα διατάσσεται έλεγχος για τον φορολογούμενο.
Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο

Τέλος το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο για αύξηση σε 7 από 5 των μηνιαίων δόσεων για την πληρωμή Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, καθώς διαβλέπει αδυναμία των φορολογουμένων να «σηκώσουν τον βαρύ λογαριασμό» και φοβάται ότι ένα σημαντικό ποσό του φόρου θα μείνει απλήρωτο με αποτέλεσμα να προκληθεί «τρύπα» στον προϋπολογισμό.

Keywords
Αναζητήσεις
ektiposienφια2014, ε9 εκτυπωση
Τυχαία Θέματα