«Καμπανάκι» από Κομισιόν και ΔΝΤ για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και να προκαλέσει διάχυση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild. Παράλληλα, όμως, στέλνει μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για γρήγορη προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Ανάλογο μήνυμα, αλλά σε πιο αυστηρούς τόνους, στέλνουν οι

Πόουλ Τόμσεν και Ματίας Μορς εκ μέρους της Τρόικας.

«Αν εγκαταλείψουμε την Ελλάδα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η κρίση να μεταδοθεί σε άλλες χώρες» σημειώνει ο κ. Μπαρόζο, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται τη Δευτέρα. Ταυτόχρονα, παρατηρεί πως η Ευρωζώνη δεν έχει εμπειρία στο ζήτημα της ενδεχόμενης χρεοκοπίας ενός κράτους – μέλους. «Πρόκειται για μια καινούργια κατάσταση για εμάς και συζητάμε πιθανές λύσεις, που δεν έχουν εφαρμοστεί άλλη φορά» εξηγεί.

Επισημαίνει πάντως πως η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι μια ελληνική χρεοκοπία «δεν θα ήταν πιο φθηνή για τους εμπλεκομένους απ’ ό,τι τα τρέχοντα σχέδια διάσωσης».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν στέλνει πάντως και μήνυμα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, εντείνοντας τις πιέσεις προς τη χώρα μας, την ώρα που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες με την κυβέρνηση, ώστε «να κλείσει» το ζήτημα της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου.

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα, αλλιώς η Ελλάδα θα χάσει την αξιοπιστία της» σημειώνει, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, αν και σε ηπιότερους τόνους, με τους εκπροσώπους της Τρόικας στη χώρα μας.

Σε δηλώσεις τους στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ», τα στελέχη της Τρόικας, Πόουλ Τόμσεν και Ματίας Μορς, προειδοποιούν πως τα μέτρα του σχεδίου για την στήριξη της Ελλάδας μπορεί να αποτύχουν, εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα στέκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είναι σαφές πως το πρόγραμμα (διάσωσης) δεν θα επιτύχει, εάν οι Αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα» σημειώνει ο κ. Τόμσεν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τρόικα. «Είναι δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω» προσθέτει. «Η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης» επισημαίνει ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Ο συνάδελφος του Τόμσεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Τρόικα, ο Γερμανός Ματίας Μορς, ασκεί κριτική στον αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων: «Οι Έλληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Όμως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο. Και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα