Ιράν: Διακόπτει την εξαγωγή πετρελαίου προς Ελλάδα

Την διακοπή των πωλήσεων πετρελαίου σε έξι Ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα ανακοίνωσε το Ιράν, σε απάντηση για τις κυρώσεις της ΕΕ, όπως μεταδίδει η κρατική ιρανική τηλεόραση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιρανικό πετρέλαιο καλύπτει περίπου το 30% των καταναλωτικών αναγκών της Ελλάδας.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι το Ιράν είναι από τις λίγες χώρες σήμερα που μας προμηθεύει με πίστωση πετρέλαιο.

Υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών διυλιστηρίων δήλωσαν ότι δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα τροφοδοσίας με καύσιμα καθώς ήδη έχουν συναφθεί συμβόλαια με άλλες χώρες για τις επιπλέον ποσότητες που χρειάζεται η ελληνική αγορά.

Πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) αναφέρουν ότι είχαν κληθεί νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη οι πρεσβευτές των ευρωπαϊκών χωρών που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο -Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία και Πορτογαλία. Το Ιράν είχε προειδοποιήσει με μπλόκο στις εξαγωγές πριν τεθεί συνολικά σε ισχύ το πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ, την Ιουλίου.

Το πετρελαϊκό εμπάργκο στο οποίο συμφώνησε η ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να ενισχύσει την πίεση για τη διακοπή του αμφιλεγόμενου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, έχει άμεση ισχύ ως προς τη σύναψη νέων συμβολαίων, αλλά δίνει παράθυρο έξι μηνών, έως την 1η Ιουλίου, προς τα κράτη-μέλη που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Η Ισλαμική Δημοκρατία επιμένει ότι το ευρωπαϊκό πετρελαϊκό εμπάργκο δεν πρόκειται να έχει καμία επίπτωση στη χώρα, και έχει προειδοποιήσει το τελευταίο διάστημα διά στόματος πολλών αξιωματούχων ότι θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη πριν τεθεί συνολικά σε ισχυή το εμπάργκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα