Η Ελλάδα, τα CDS και τα… hedge funds

Οι διάφορες κατηγορίες ιδιωτών επενδυτών και τι έχει γίνει στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες…

Μια από τις ευχάριστες παράπλευρες συνέπειες των βημάτων χωρίς επιστροφή που κάνει η Ελλάδα είναι ότι θα γίνει επιτέλους ό,τι είναι να γίνει με τα ασφαλιστικά συμβόλαια του ελληνικού χρέους και θα σταματήσουμε επιτέλους να μιλάμε για αυτά. Άρα θα αρχίσουμε να μιλάμε για πιο ενδιαφέροντα πράγματα όπως είναι τα οιονεί CDS

που έχει εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το επισφαλές δημόσιο χρέος των άλλων περιφερειακών κρατών της Ευρωζώνης.

Επί του παρόντος βέβαια έχουμε ακόμη μπροστά μας κάποιες βδομάδες παραφιλολογίας και παραπληροφόρησης σύμφωνα με την οποία η ενεργοποίηση των ελληνικών CDS ύψους 4 δισ. ευρώ …. θα γκρεμίσει όλο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κι αυτό μοιάζει τουλάχιστον ανόητο επειδή η ονομαστική αξία των ασφαλισμένων ελληνικών ομολόγων είναι μικρή, οι αποτιμήσεις των ενεχύρων σε τιμές αγοράς γνωστές και δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι με την ενεργοποίηση των ελληνικών CDS θα έρθουν στο φως ολόκληρα βουνά από άγνωστες ζημιές που θα σαρώσουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Από την άλλη μεριά, πάλι, τον τελευταίο καιρό έχει κερδίσει έδαφος μια άλλη φιλολογική συζήτηση που λέει ότι αν δεν ενεργοποιηθούν τα ελληνικά CDS, θα φανεί ότι τα CDS δεν έχουν καμιά αξία και πάλι… θα τιναχτεί στον αέρα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο λόγος που κυριαρχεί πλέον αυτή η κουβέντα είναι πως φαίνεται πια σίγουρο ότι θα ενεργοποιηθούν τα ελληνικά CDS καθώς η Αθήνα ετοιμάζεται να εισάγει ρήτρες συλλογικής δράσης με αναδρομική ισχύ που θα μετατρέψουν την ελληνική αναδιάρθρωση από αυτό που λέμε ‘εθελοντική χμ… χμ… χμ….’ σε ‘μη εθελοντική’ και έτσι θα ενεργοποιήσουν τον ορισμό του πιστωτικού γεγονότος του ISDA.

Αν η συμφωνία για την Ελλάδα κάνει κάτι, είναι ότι ενισχύει την άποψη ότι οι ιδιώτες επενδυτές είναι δεύτερης τάξης σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους και ότι τα ασφαλιστικά συμβόλαια προσφέρουν μικρή προστασία. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα καταστήσει … είδος εν ανεπαρκεία την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρωπαϊκό κρατικό χρέος και θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες ‘διασώσεις’ σε άλλα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας με καταστροφικές επιπτώσεις. Οι επενδυτές που επέλεξαν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο των τίτλων τους με ασφαλιστικά συμβόλαια δεν θα πάρουν ρευστό με δεδομένο το πώς δομήθηκε η συμφωνία.

Γιατί γίνεται τόση κουβέντα για τα CDS;

Περάσαμε τέσσερις μήνες ακούγοντας διαρκώς ότι η τρόικα προσπαθεί να αποτρέψει την ενεργοποίηση των ελληνικών CDS. Κάποιοι, κατά τα άλλα καλά πληροφορημένοι, άνθρωποι νομίζουν ακόμη ότι η ελληνική διάσωση είναι σαν τις προηγούμενες και πως έχει σαν στόχο της να αποτρέψει την χρεοκοπία. Στην πραγματικότητα η ελληνική διάσωση έχει στον πυρήνα της μια χρεοκοπία. Κι όταν ενεργοποιηθούν τα CDS, θα φανεί ότι έγινε χρεοκοπία. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι επαγγελματίες της αγοράς ομολόγων αλλά που

Keywords
Τυχαία Θέματα