Η δεύτερη ανοιξιάτικη χρεοκοπία της Ελλάδας

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από διεθνές δίκαιο.

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για την ελληνική κυβέρνηση θα εξελιχθούν, όπως φαίνεται, τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από διεθνές δίκαιο. Και αυτό διότι οι ομολογιούχοι που έχουν στα χέρια τους, τους συγκεκριμένους αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία του PSI. Tα ομόλογα αυτά υπολογίζονται στα 27 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες ούτε τα μισά δεν έχουν μπει ακόμα στο κούρεμα. Η Αθήνα

διαβλέποντας πως οι κάτοχοι των συγκεκριμένων ομολόγων δεν πείθονται εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντάς τους, πως το ελληνικό δημόσιο δεν πρόκειται να τους πληρώσει, ενώ ταυτόχρονα έδωσε παράταση έως τις 9 Απριλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με επενδυτικούς κύκλους του Λονδίνου, οι ομολογιούχοι -που στην πλειοψηφία τους είναι hedge funds- όχι μόνο δεν έλαβαν υπόψη τους την απειλή, το αντίθετο μάλιστα, δεν κάνουν βήμα πίσω από την αρχική τους στάση.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά, καθώς στις 20 Μαΐου λήγει ομόλογο ύψους 8 δισ. ευρώ, που διέπεται από το διεθνές δίκαιο και το οποίο δεν πρόκειται να μπει στο «κούρεμα», καθώς αυτοί που το έχουν στα χέρια τους, δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στο PSI. Αυτό σημαίνει πως η Αθήνα ή θα πρέπει να πληρώσει το ακέραιο το ομόλογο ή να δηλώσει αδυναμία πληρωμής, όπως ήδη έχει ξεκαθαρίσει πως θα κάνει. Τι σημαίνει όμως αυτό; Η γνωστή έκφραση στον κόσμο του finance «fail to pay» συνεπάγεται χρεοκοπία.

Εάν συμβεί λοιπόν αυτό, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία νέα, ανοιξιάτικη αυτή τη φορά χρεοκοπία. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η Αθήνα μπορεί να πληρώσει το ομόλογο του Μαΐου, παίρνοντας δάνειο από το EFSF, ως μέρος του νέου δανειακού προγράμματος, Ωστόσο οικονομικοί κύκλοι θεωρούν πως τα… κουκιά δεν βγαίνουν, δεομένου πως η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει τις εσωτερικές χρηματοδοτικές της ανάγκες. Οπότε το πιθανότερο είναι, εάν προκύψει εμπλοκή με το ομόλογο του Μαΐου, να μην αποζημιώσει τους ομολογιούχους, με αποτέλεσμα οι οίκοι αξιολόγησης να τις θέσουν εκ νέου σε καθεστώς χρεοκοπίας. Και μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν πως η Ελλάδα είναι ήδη στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» λόγω της αναδιάρθρωσης του χρέους της, ωστόσο τότε θα θεωρηθεί απόλυτα χρεοκοπημένη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει στις αγορές όχι για 4 – 5 χρόνια, αλλά για επτά χρόνια.

Ραντεβού στα δικαστήρια

Υπό αυτές τις συνθήκες οι ομολογιούχοι που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο PSI θα δώσουν ραντεβού στις αίθουσες των δικαστηρίων με την ελληνική κυβέρνηση. Ομάδες επενδυτών, με πρώτη αυτή που απαρτίζεται από 200 ετοιμοπόλεμους Γερμανούς, δεν έχασαν καθόλου χρόνο. Έχουν ήδη οργανωθεί και ετοιμάζονται να καταθέσουν αγωγές. Όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα θα βρεθεί πολύ σύντομα μπλεγμένη σε μια σκληρή δικαστική μάχη. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι δέκα χρόνια μετά από τη χρεοκοπία των 95 δισ. δολαρίων, η Αργεντινή εξακολουθεί να πολεμά στα δικαστήρια όσους αρνούνται να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους.

Οι

Keywords
Τυχαία Θέματα