Γ. Παπανδρέου:«Να στείλει ο λαός ξεκάθαρο μήνυμα στις εκλογές»

Την εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη θα ήταν «πολύ χειρότερη επιλογή», εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων, σε ποσοστό 70%-75%, επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ανάγκη να σταλεί από το λαό ένα ξεκάθαρο μήνυμα για να σταματήσει

η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, ώστε η χώρα να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης. Σημείωσε ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να ακολουθηθεί ένα δύσκολο πρόγραμμα έστω με κάποιες αλλαγές, παρατηρώντας ότι το περιθώριο για αυτές τις αλλαγές είναι πολύ μικρό.

Πρόσθεσε ότι οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την οργή, την απελπισία και τον πόνο τους στην κάλπη, αλλά θέλουν την αλλαγή. Τα κόμματα που αντιτίθενται σε αυτή την αλλαγή ωθούν τη χώρα εκτός ευρώ, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο είναι «εκτός πραγματικότητας».

Σε ερώτηση για το αν οι εκλογές συνιστούν δημοψήφισμα, όπως έχει πει ο Βρετανός πρωθυπουργός και άλλοι αξιωματούχοι, ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι κατά πολλούς τρόπους είναι ένα δημοψήφισμα, αλλά στην ουσία πρόκειται για κάτι διαφορετικό.

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε προτείνει δημοψήφισμα, με το οποίο τώρα πολλοί συμφωνούν. Σχολιάζοντας την έντονη αντίδραση του Νικολά Σαρκοζί στην πρόταση περί δημοψηφίσματος, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει την αρνητική αντίδραση του Γάλλου τέως προέδρου, η οποία «σίγουρα δεν ωφέλησε» τη θέση του ιδίου στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση αν οι Σαρκοζί και Μέρκελ στην ουσία τον «εκθρόνισαν», ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε ότι αυτή η διατύπωση είναι σκληρή, σχολιάζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανοιχτή και δημοκρατική, να ελέγχεται από τους λαούς.

Τόνισε επίσης ότι τα γερμανικά χρήματα θα έπρεπε να αξιοποιούνται διαφορετικά, με την έκδοση ευρωομολόγου ή την ενίσχυση του τείχους ασφαλείας της Ευρωζώνης. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η θέση του κ. Ολάντ για περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο Γ.Παπανδρέου προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ θα είχε σοβαρές συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα, καθώς θα επικρατούσε πανικός και θα υπήρχαν μαζικές αναλήψεις, και σε ευρύτερο πλαίσιο θα κατέστρεφε την οικονομία της χώρας. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ανάγκη να σταλεί από το λαό ένα ξεκάθαρο μήνυμα για να σταματήσει η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, ώστε η χώρα να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης.

Εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή, καθώς δεν είναι συνδεδεμένη με το ευρώ (όπως ήταν η Αργεντινή με το δολάριο), αλλά το ευρώ είναι το νόμισμα της χώρας. Επιπλέον, παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τις εισαγωγές, δεν έχει σημαντική πρωτογενή παραγωγή και ακόμη δεν έχει ικανοποιητικό επίπεδο εξαγωγών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, εκείνοι που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα δεν το κάνουν λόγ

Keywords
Τυχαία Θέματα