Γ. Παπανδρέου: «Πρώτα εκλογές και κυβέρνηση και μετά το δημοψήφισμα»

Συνέντευξή του σε ιρλανδικό ραδιόφωνο.

Τη θέση ότι «στην Ελλάδα θα πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών και μετά είναι θέμα της κυβέρνησης που θα προκύψει» το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος εξέφρασε μιλώντας σε ιρλανδικό ραδιόφωνο ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Υπεραμύνθηκε

την πρότασή του να γίνει δημοψήφισμα τον περασμένο Νοέμβριο καθώς θεώρησε «δικαίωμα του Ελληνικού λαού να διατυπώσει την απόφασή του όχι μόνο για το ευρώ, για το οποίο η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν υπέρ αλλά και για τα άλλα μεγάλα θέματα που προέκυψαν ως απόρροια της Συμφωνίας της 26 Οκτωβρίου, όπως και για τις δυσκολίες εφαρμογής του προγράμματος. Αυτά τα μεγάλα διλήμματα έπρεπε να τεθούν υπόψη του Ελληνικού λαού και να αποφασίσει δημοκρατικά ο ίδιος», σημείωσε ο τέως πρωθυπουργός.

Για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, απάντησε ότι αυτό θα ήταν πολύ χειρότερο για τον ελληνικό λαό από το δύσκολο πρόγραμμα που εφαρμόζεται σήμερα, ενώ επισήμανε επιπλέον ότι θα αποτελούσε αρνητικό προηγούμενο για άλλες χώρες, απειλώντας ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ερωτηθείς για τις αντιρρήσεις της Μέρκελ και του Σαρκοζί για το δημοψήφισμα που είχε προτείνει, υποστήριξε ότι δεν μπορούμε σε μια δημοκρατία να ακολουθούμε μόνο τις άμεσες απαιτήσεις των αγορών: «Χρειάζεται να έχουν τη δυνατότητα οι λαοί να εκφραστούν, με στόχο την προστασία τους. Εναπόκειται σε μας να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας». Απαντώντας στη συνέχεια στο αν θα πρέπει να γίνει τώρα δημοψήφισμα στην Ελλάδα, σημείωσε ότι στην παρούσα φάση στην Ελλάδα θα πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών και μετά είναι θέμα της κυβέρνησης που θα προκύψει.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, ενώ αναφερόμενος στην κρίση υποστήριξε ότι δεν πρόκειται μονάχα για ελληνικό πρόβλημα αλλά για γενικότερο πρόβλημα των ανεπτυγμένων οικονομιών: «Εάν δεν κινηθούμε με ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε μια ανταγωνιστική και πράσινη Ευρώπη, δεν θα επιλυθεί η κρίση, δεν θα έχουμε πραγματική ανάπτυξη, ούτε καταπολέμηση της ανεργίας, ούτε δυνατότητα ανταγωνισμού με τις αναδυόμενες οικονομίες». Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν «ζυγίζει» σωστά τις δυνατότητές της αλλά και ούτε τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Ελλάδας.

Σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει να γίνει τώρα δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι τα δημοψηφηφίσματα είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των μεγάλων ερωτημάτων, αλλά στην συγκεκριμένη φάση στην Ελλάδα θα πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών και μετά είναι θέμα της κυβέρνησης που θα προκύψει.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να φύγει απο ευρωζώνη, τόνισε ότι είναι απόλυτα πεπεισμένος πως αυτό θα ήταν πολύ χειρότερο για τον ελληνικό λαό, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, από το πράγματι δύσκολο πρόγραμμα μετάβασης που εφαρμόζεται σήμερα. Πέραν τούτου, σημείωσε ότι το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ταυτοχρόνως και αρνητικό προηγούμενο για άλλες χώ

Keywords
Τυχαία Θέματα