Έξαρση της φοροδιαφυγής στο φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ

Διογκώνεται η «μαύρη τρύπα» για τα κρατικά έσοδα.

Η ύφεση δεν είναι η αιτία για την πτώση των φορολογικών εσόδων, καθώς εξακολουθούν να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ενώ διαφαίνεται έξαρση της φοροδιαφυγής τόσο στο φόρο εισοδήματος όσο και στον ΦΠΑ, εκτιμά η Alpha Bank.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, η τράπεζα

σημειώνει: «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισπράξεις από άμεσους φόρους παρελθόντων ετών (ΠΟΕ) ήταν και πάλι μειωμένες στο οκτάμηνο του 2011 (-2,4%), από τα ήδη πολύ χαμηλά επίπεδα του οκταμήνου του 2010, ενώ στον Π2012 εκτιμάται τώρα ότι τα έσοδα από την πηγή αυτή θα είναι το 2011 και το 2012 κατά 800 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το 2010».

»Γενικά, εξακολουθούν να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ενώ διαφαίνεται έξαρση της φοροδιαφυγής τόσο στο φόρο εισοδήματος (με πτώση εσόδων στο οκτάμηνο του 2011 κατά 600 εκατ. ευρώ από τα πολύ χαμηλά επίπεδα του οκταμήνου του 2010) όσο και στον ΦΠΑ (με πτώση των εσόδων στο οκτάμηνο του 2011 κατά 0,3%, παρά την αύξηση των συντελεστών κατά 4 π.μ. από τον Ιούλιο του 2010 και των χαμηλών συντελεστών από το 11% στο 13% από την 1/1/2011).

Μάλιστα, στον Π2012 εκτιμάται ότι η πτώση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ εντοπίζεται στα προϊόντα εκτός των πετρελαιοειδών και του καπνού, στα οποία σημειώνεται πτώση των εισπράξεων κατά 5,6%, παρά την αύξηση των συντελεστών που προαναφέρθηκαν, καθώς και την αύξηση των συντελεστών στα προϊόντα εστίασης από το 13% στο 23% από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Η ύφεση δεν είναι η αιτία για την πτώση αυτή, διότι οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή ήταν αυξημένες το 2011 κατά 9,3% και στον καπνό ήταν αυξημένες κατά 7,9%, και μάλιστα χωρίς αύξηση συντελεστών.

Γενικότερα, το να αποδίδεται η ανωτέρω σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων στην ύφεση, στην ουσία σηματοδοτεί και δικαιώνει τη συνέχιση της αναποτελεσματικότητας των υπηρεσιών που έχουν ως αποστολή τους τη βεβαίωση και την είσπραξη των κρατικών εσόδων.

Σήμερα, η κυβέρνηση (υπό την πίεση και της Τρόικας), λόγω και της ανωτέρω σημαντικής απώλειας εσόδων, η οποία προκύπτει παρά την υψηλή φορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων, προσπαθεί να προσαρμόσει σε κάποιον βαθμό τους μισθούς των υπαλλήλων του Δημοσίου, με βάση τα έσοδα που έχει διαθέσιμα. Να δανειστεί για να καλύψει τους υψηλούς μισθούς και την αυξημένη απασχόληση στο δημόσιο τομέα, όπως έκανε έως τώρα, δεν μπορεί πια».

Keywords
Τυχαία Θέματα