Είκοσι κίτρινες κάρτες της τρόικας για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής

Την καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύουν οι πρώτοι έλεγχοι του τεχνικού κλιμακίου των ελεγκτών της τρόικας.

Η πρώτη έκθεση των ειδικών της Τρόικας που δημοσιοποιούν «ΤΑ ΝΕΑ» εστιάζει στην απραξία των προηγούμενων μηνών, στην μη υλοποίηση δεσμεύσεων ιδίως στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και στις αστοχίες σε προβλέψεις εσόδων και δαπανών.

Αναλυτικότερα, οι ειδικοί της Τρόικας εκτιμούν πως σήμερα παραμένουν εκτός στόχων οι προσπάθειες για πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, αλλά κι αυτές ακόμα οι προβλέψεις της

ίδιας της τρόικας για την αποδοτικότητα του μέτρου αύξησης των εσόδων μέσω της εκτίναξης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%.

Στο μέτωπο του Δημοσίου, διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου ενώ δεν «περπατάει» ούτε η εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.

Καθυστερήσεις διαπιστώνονται και στο μέτωπο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η οποία, αντί για εξοικονόμηση 173 εκατ. ευρώ, οδήγησε σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 138 εκατ. ευρώ.

Ο κατάλογος αποκαλύπτει όμως και μελλοντικά μέτρα, όπως την καθιέρωση εισοδηματικού κριτηρίου 45.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα πάνω από το οποίο θα κόβονται τα κοινωνικά επιδόματα.

Την ίδια ώρα, η Real News αποκαλύπτει εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ προς την Κομισιόν, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα δεν «βγαίνει» και ως εκ τούτου απαιτείται παρέμβαση με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ εκτιμούν πως στην παρούσα φάση οι εταίροι της Ελλάδας «ή πρέπει άμεσα να βρουν λύση στο αδιέξοδο, ή να λύσουν το πρόγραμμα και να σταματήσουν τη χρηματοδότηση προς τη χώρα μας».

Περιγράφουν δε δύο σενάρια παρέμβασης με χρονικό ορίζοντα το Δεκέμβριο: στην περίπτωση που η τελική έκθεση της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι αρνητική, τότε στην επικείμενη Σύνοδο «οι εταίροι θα διασπαστούν στο Συμβούλιο, δεν θα εκταμιεύσουν την επόμενη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου, το ΔΝΤ θα ανακοινώσει ότι αποχωρεί από το πρόγραμμα και θα ζητήσει τη διεθνή προστασία για να διακανονιστούν οι οφειλές της χώρας προς αυτό. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών και να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα».

Το καλό σενάριο προϋποθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να δρομολογήσει όλα όσα συμφώνησε με την τρόικα, οπότε οι ελεγκτές θα συντάξουν μια έκθεση με την οποία θα εισηγούνται τη συνέχιση του προγράμματος.

Το ΔΝΤ θα θέσει ως προϋπόθεση τη συνέχιση της χρηματοδότησης για το 2015 και οι Βρυξέλλες, έχοντας ολοκληρώσει την τραπεζική εποπτεία μέσω ΕΚΤ, θα υποσχεθούν ότι θα εντάξουν τα 50 δισ. του ελληνικού δανείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο απευθείας πρόγραμμα του μόνιμου μηχανισμού (ESM).

Το ΔΝΤ θα συναινέσει και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να δεχθεί κούρεμα από 20% έως 2

Keywords
Τυχαία Θέματα