Δ. Χριστόφιας: Μία Ευρώπη για τους πολίτες

Παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας παρουσιάζοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεπεράσει με επιτυχία τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Οι πολιτικές λιτότητας δεν έφεραν αποτέλεσμα. Δεν είναι δυνατό να μένουμε απαθείς μπροστά στο φάσμα της φτώχειας», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η Κύπρος αναλαμβάνει για

πρώτη φορά την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου από την ένταξή της στην ΕΕ, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για την Ένωση, πρόσθεσε πως η παγκόσμια οικονομική κρίση ταλανίζει αρκετά κράτη μέλη, ενώ τη μεγαλύτερη πίεση εξακολουθεί να δέχεται η ευρωζώνη και επισήμανε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση, απαιτούν ρηξικέλευθες ευρωπαϊκές απαντήσεις.

«Έχουμε υποχρέωση να αφουγκραστούμε τους πολίτες μας και να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας για μια Ένωση που να σημαίνει περισσότερα για τους Πολίτες της. Μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης», σημείωσε και διαβεβαίωσε πως η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί ακούραστα κατά το τρέχον εξάμηνο για να προωθήσει, εντός του Συμβουλίου και στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της, κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που θα συνδράμει στον στόχο μιας κοινωνικά αλληλέγγυας και αποτελεσματικής Ένωσης.

Αυτός, είπε, είναι ο γενικός πολιτικός στόχος και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κυπριακή Προεδρία θα έχει την στήριξη και την αρωγή όλων των θεσμικών παραγόντων και ειδικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Περισσότερη Κοινωνική Ευρώπη, αυτό χρειαζόμαστε», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι ο παραγόμενος πλούτος πρέπει να καταμερίζεται πιο δίκαια. Αναφορικά με τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας ο πρόεδρος Χριστόφιας τις κατέταξε ως εξής:

Πρώτη Προτεραιότητα: Μια Ευρώπη, πιο αποτελεσματική και βιώσιμη. Η Κυπριακή Προεδρία, μεταξύ άλλων, θα δώσει έμφαση στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2014-2020), με απώτερο σκοπό την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και θα προσπαθήσει να πετύχει πρόοδο για τις διαπραγματεύσεις του νομοθετικού πλαισίου για πολιτικές όπως η Κοινή Γεωργική και Αλιευτική Πολιτική. Η βιώσιμη ανάπτυξη θα αποτελέσει σημαντικό θέμα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε τομείς όπως η ενέργεια και η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων καθώς και για την επανενεργοποίηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ένωσης.

Δεύτερη Προτεραιότητα: Μια Ευρώπη, με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη. Η Κυπριακή Προεδρία θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή ενός νέου ενισχυμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, με στόχο τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αποτελούν, επίσης, σημαντικό θέμα για την Κυπριακή Προεδρία. Θα προωθηθεί, ακόμα, η εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς.

Τρίτη Προτεραιότητα: Μια Ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα