ΜΠΟΖΟΝΙΟ ΤΟΥ HIGGS: ΟΙ ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΑΚΟΜΗ

12:35 4/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Ένα νέο σωματίδιο, συμβατό με το μποζόνιο του Higgs ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές του CERN στην Ελβετία που αναζητούν τα ίχνη του στο πλαίσιο του πειράματος στον μεγάλο επιταχυντή ανδρονίων. Ωστόσο, εκκρεμούν οι διαδικασίες επαλήθευσης.

Οι διαδικασίες επαλήθευσης είναι αναγκαίες για να διασφαλισθεί ότι πρόκειται πραγματικά για τον κρίκο που λείπει στην αλυσίδα των στοιχειωδών σωματιδίων, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Ερευνας (CERN).

Το

μποζόνιο του Higgs (γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού») θεωρείται από τους φυσικούς ως το κλειδί της θεμελιώδους δομής της ύλης, το σωματίδιο που δίνει στην ύλη την μάζα της, σύμφωνα με τη θεωρία του «Καθιερωμένου Μοντέλου». Το μποζόνιο του Higgs αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα των επιστημόνων επί πολλά έτη, και μοιραία έχει γίνει το αντικείμενο δεκάδων ερευνών από το 1964, όταν η ύπαρξή του θεμελιώθηκε θεωρητικά από έξι διαφορετικούς φυσικούς, με πρώτο ανάμεσά τους τον Βρετανό Πίτερ Χιγκς.

Το σωματίδιο του Θεού είναι για ένα στοιχειώδες υποατομικό σωματίδιο, που στη θεωρία είναι υπεύθυνο για το ομώνυμο κβαντικό πεδίο που προσδίδει μάζα σε όλα τα στοιχειώδη σωματίδια, όπως τα quarks και τα ηλεκτρόνια. Να πούμε ότι χωρίς μάζα, το σύμπαν, θα είχε μία πολύ διαφορετική μορφή από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα, καθώς δεν θα υπήρχαν αστέρια, γαλαξίες, άτομα, μόρια κ.λπ.

«Διαβήκαμε ένα νέο στάδιο στην κατανόηση της φύσης», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθντής του CERN Ρολφ Χόγερ. «Η ανακάλυψη ενός σωματιδίου τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι συμβατά με εκείνα του μποζονίου του Higgs ανοίγει τον δρόμο για περισσότερο προωθημένες έρευνες, που χρειάζονται περισσότερα στατιστικά στοιχεία, και οι οποίες θα προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά του νέου σωματιδίου … Θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλα μυστήρια του σύμπαντός μας», εξηγεί ο γενικός διευθυντής του CERN.

Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του Ρολφ Χόγερ, ο Τζο Ινκαντέλα εκπρόσωπος του προγράμματος του CERN ανακοίνωνε πολύ συγκινημένος κατά τη διάρκεια επιστημονικού σεμιναρίου που οργανώνεται από τον ευρωπαίκό οργανισμό στη Γενεύη την πρόοδο των τελευταίων μηνών. «Εντοπίσαμε ένα νέο μποζόνιο, αλλά έχουμε ανάγκη από περισσότερα στοιχεία για να επαληθεύσουμε εάν πρόκειται για το μποζόνιο του Higgs, εξήγησε ενώπιον ακροατηρίου επιστημόνων.

Το «σωματίδιο του Θεού» αποτελεί το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση του Καθιερωμένου Μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής, η οποία είναι η επικρατέστερη θεωρία για την εξήγηση του πώς λειτουργεί το σύμπαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα