«Χτενίζουν» τις υψηλές επιστροφές φόρου

Στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων μπαίνουν οι επιστροφές φόρου από 50.000 ευρώ και άνω, ως ύποπτες για διαφθορά εφοριακών, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για τον τρόπο λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας, Σπύρος Μουζακίτης, έχει ζητήσει συγκεκριμένα από όλες τις μεγάλες ΔΟΥ της χώρας, τα πλήρη στοιχεία των φακέλων φορολογουμένων, κυρίως νομικών προσώπων, που εμφανίζουν επιστροφές φόρων μεγαλύτερες των 50.000 ευρώ για τη διετία 2010-2011.

Αφορμή για την εισαγγελική

έρευνα στάθηκαν δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων, Διομήδη Σπινέλλη, ο οποίος είχε προβεί σε καταγγελίες για διαφθορά στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Είχε μάλιστα αναφερθεί και στο λεγόμενο κανόνα του «4-4-2» ή αλλιώς στο «40%-40%-20%». Ο συγκεκριμένος κανόνας αφορά στα ποσοστά του 40% για την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στο φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40%, που είναι το ποσό που λαμβάνει για τον εαυτό του ο ελεγκτής και το υπόλοιπο 20%, που αφορά στο τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

Ο κ. Σπινέλλης είχε υποστηρίξει ότι, όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στο φορολογούμενο, ένα 8% «πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου».

Το ποσοστό αυτό, κατά τον νυν διευθυντή σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ, Νίκο Λέκκα, «έχει αυξηθεί στο 10%».

Keywords
Τυχαία Θέματα