«Πυρετός» σε Συγγρού και Ιπποκράτους από τις μυστικές δημοσκοπήσεις: Οριακά στο 40% ο δικομματισμός

Στο κενό πέφτουν, ακόμη και στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, οι προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να συσπειρώσουν τις εκλογικές τους βάσεις. Οι επιτελείς των δύο μεγάλων κομμάτων αναζητούν την στρατηγική εκείνη, που θα τους επιτρέψει να εξέλθουν του αδιεξόδου, στο οποίο τους έχει φέρει η επιλογή της υπερψήφισης του Μνημονίου.

Οι κυλιόμενες έρευνες, ωστόσο, τις οποίες παρήγγειλαν Ιπποκράτους και Συγγρού και παρέλαβαν την περασμένη Παρασκευή, καταδεικνύουν ότι ο δικομματισμός «παραπαίει» κάπου στα όρια του 40%, την ώρα που τα λεγόμενα «μικρά» κόμματα διατηρούν τα αυξημένα ποσοστά τους, με τάση μάλιστα διαρκώς ανοδική.

Από τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων προ των αναγωγών καταγράφεται ένα εφιαλτικό πολιτικό τοπίο, αφού στην πρόθεση ψήφου τα δύο μεγάλα κόμματα ξεπερνούν μετά μεγάλης δυσκολίας το 30%, δίνοντας «μάχη» για το 40%. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι σε μία από τις «μυστικές» δημοσκοπήσεις, οι οποίες μελετώνται πυρετωδώς τις τεέυταίες ημέρες από τα κομματικά επιτεέία, το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση!

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Μεταπολίτευσης, τουλάχιστον, που οι δημοσκόποι δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε αναγωγή εκλογικού αποτελέσματος, καθώς, πέραν του μεγάλου αριθμού των αναποφάσιστων, καταγράφονται πρωτόγνωρες συμπεριφορές στο εκλογικό σώμα, που κάλλιστα μπορούν, όπως αναφέρουν σχετικά ρεπορτάζ, να οδηγήσουν σε μεγάλες εκπλήξεις, το βράδυ της 6ης Μαΐου.

Καθώς φαίνεται, η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης, τα διλήμματα και οι προειδοποιήσεις-απειλές για το μέλλον της χώρας την επόμενη ημέρα δεν έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Οι διακηρυγμένοι στόχοι του δικομματισμού δεν προσεγγίζονται ούτε κατ’ ελάχιστον, καθώς η μεν αυτοδυναμία για τη ΝΔ παραμένει απλησίαστο όνειρο, η δε πρωτιά, ή έστω το όριο του 20% για το ΠΑΣΟΚ, ηχεί περίπου ως… παραλογισμός στους κόλπους του Κινήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις φέρνουν το εν δυνάμει κυβερνητικό μπλοκ συνεργασίας της 7ης Μαΐου στο οριακό 40%, πράγμα που σημαίνει ότι συγκροτείται μετά βίας μία εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τα δύο κόμματα, της τάξης των 160 βουλευτών -το πολύ. Αντιθέτως, τα κόμματα της αμφισβήτησης του Μνημονίου -και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες- συντηρούν τη δυναμική τους, ενώ ανοδικές τάσεις συνεχίζει να έχει η Χρυσή Αυγή.

Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζονται για τη μεγάλη «ζαριά», που δεν είναι άλλη από την ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την ερχόμενη Παρασκευή. Η Ιπποκράτους θέλει να κινητοποιήσει τις δυνάμεις της στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου καταγράφει τραγικές επιδόσεις -στη Β’ Αθήνας για παράδειγμα το Κίνημα κινδυνεύει να αναδειχθεί ακόμη και τέταρτο. Οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ ευελπιστούν ότι με τη συγκέντρωση αυτή θα λειτουργήσει το… φιλότιμο της εκλογικής βάσης, που είναι και το τελευταίο «αποκούμπι» για μια θετική εκλογική επίδοση.

Keywords
Τυχαία Θέματα