Μπαίνει σύστημα ελέγχου εισροών-εκροών στα βενζινάδικα

Την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών στα βενζινάδικα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης εντός του 2012 και σε όλα τα βενζινάδικα της επικράτειας εντός διετίας προβλέπει η απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου και εστάλη για υπογραφή στο συναρμόδιο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Για την απόφαση αυτή υπήρξαν δημοσιεύματα, με βάση διαρροές από κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, περί συμφερόντων που δεν επιθυμούν να εγκατασταθούν συστήματα ελέγχου

εισροών-εκροών στα βενζινάδικα και εκ των υστέρων κοινή απάντηση των δύο υπουργείων, που διέψευδε τα δημοσιεύματα αυτά.

Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Εξπρές, προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών:

- Σε όλα τα βενζινάδικα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης μέσα  σε 12 μήνες.
- Σε όλα τα βενζινάδικα των οκτώ μεγαλύτερων νομών της χώρας (Αχαΐας, Ηρακλείου, Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Σερρών, Ηλείας) εντός 18 μηνών.
- Σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων της επικράτειας (περίπου 8.000) εντός 24 μηνών.

Το σύστημα εισροών-εκροών θα συνδέει τη δεξαμενή του πρατηρίου με την αντλία, θα λειτουργεί ηλεκτρονικά και θα παρουσιάζει, ανά πάσα στιγμή, τα στοιχεία για την ποσότητα του υγρού καυσίμου (βενζίνης, πετρελαίου) που μπήκε ή βγήκε (πουλήθηκε) με απόλυτη ακρίβεια.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με τη χρήση ταμειακών μηχανών, αλλά και την πλήρη εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης, που θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2012, θα αποτελέσει ένα ακόμη μέτρο στη «μάχη» κατά του λαθρεμπορίου και της νοθείας καυσίμων.

Μεγάλο στοίχημα όμως είναι και η εξάρθρωση των κυκλωμάτων εικονικών εξαγωγών καυσίμων. Για τον σκοπό αυτό, θα ενταθούν οι έρευνες από το ΣΔΟΕ και την οικονομική αστυνομία στις εξαγωγές, αλλά και στη διακίνηση ναυτιλιακών καυσίμων που γίνονται από τα αρμόδια τελωνεία.

Στην ίδια κατεύθυνση, εξετάζεται η λήψη μέτρων για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών εμπορίας κατηγορίας Β1, ώστε να επιτρέπεται η διακίνηση ναυτιλιακών καυσίμων μόνο σε επιχειρήσεις με σοβαρές υποδομές και κεφάλαια κίνησης.

Προτείνεται επίσης η σήμανση όλων των βυτιοφόρων Ι.Χ. και Δ.Χ. με το εμπορικό σήμα της εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών και η πραγματοποίηση ελέγχων καθ’ οδόν του νόμιμου της διακίνησης.

Το σχέδιο προβλέπει και δειγματοληπτικό έλεγχο τιμολογίων εταιρειών εμπορίας για τυχόν περιπτώσεις λαθρεμπορίου και πειρατείας, μαζί με ελέγχους του φορτίου και του νόμιμου της διακίνησης που γίνεται με τα μικρά βυτιοφόρα των πρατηρίων.

Ζητούμενο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι και η εξάρθρωση του κυκλώματος νοθείας της βενζίνης με μεθανόλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα