Υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της χρεοκοπίας ο διάλογος για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου καλούνται οι κοινωνικοί εταίροι να συναινέσουν στη λήψη μέτρων για τη μείωση του μέσου κόστους εργασίας. Στο τραπέζι του διαλόγου υπό τον πρωθυπουργό με ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ τίθενται ο κατώτατος μισθός, ο 13ος και 14ος μισθός,

οι αυτόματες ωριμάνσεις (τριετίες), καθώς και διάφορες κανονιστικές ρυθμίσεις, που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Ο κ. Παπαδήμος μάλιστα επισήμανε σε δραματικό τόνο ότι από τις αποφάσεις τους «εξαρτάται όχι μόνο η εφαρμογή της συμφωνίας μείωσης του χρέους, αλλά και η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Χωρίς τη συμφωνία με την Τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος απέστειλε χθες πρόσκληση έναρξης διαλόγου την ερχόμενη Δευτέρα, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και η ΓΣΕΕ, προκειμένου ο κάθε φορέας να καταθέσει τις προτάσεις του και να διαμορφωθούν κοινές θέσεις.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν δείξει την ωριμότητα και διαθέτουν την υπευθυνότητα να συζητήσουν για όλα τα εργασιακά θέματα. «Θέλω να τονίσω ότι ο ΣΕΒ θα κάνει ό,τι μπορεί, για να μη θιγεί ο κατώτατος μισθός. Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία και στην κρίσιμη αυτή εποχή, είναι να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας, που θα βοηθήσει και την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής».

Καμία παρέμβαση δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, όσον αφορά την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τα αποτελέσματά της (μισθολογικές ωριμάνσεις, επιδόματα), υποστηρίζοντας ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν άδικα και δεν είχαν περιορισμένη διάρκεια. Δεν θα βάλουμε στο τραπέζι το μισθό ασφαλείας του φτωχού εργαζόμενου».

Ψευτοδίλημμα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, το ζήτημα απελευθέρωσης του κατώτατου μισθού, το οποίο θέτει η Τρόικα. Σημείωσε δε ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα νομοθετικής ρύθμισης για κατάργηση του κατώτατου μισθού. Ο κ. Ασημακόπουλος τόνισε ότι «πολύ λίγο έως μηδαμινά θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ένα τέτοιο μέτρο» και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να αφαιρεθεί το τελευταίο φύλλο συκής, που είναι η αξιοπιστία της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

«Πρέπει να τιμήσουμε την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ» επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, προτείνοντας πάγωμα των μισθών έως και το 2014 στον ιδιωτικό τομέα, με παράλληλη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους. Κάτι τέτοιο σημαίνει μείωση της συνολικής ετήσιας μισθολογικής δαπάνης των επιχειρήσεων κατά δύο δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα