Από σήμερα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέσω Taxisnet

Ανοίγει εκτός απροόπτου σήμερα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τους φορολογουμένους, που έχουν ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ και οι οποίοι έχουν

προθεσμία έως και τις 15 Ιουνίου για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Όσοι αποστείλουν τη δήλωσή τους μέσω του Διαδικτύου και συγκεκριμένα την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα. Την ηλεκτρονική οδό για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να ακολουθήσουν υποχρεωτικά:

1. Οι φορολογούμενοι που έχουν επιχείρηση, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι υπόχρεοι των οποίων η δήλωση υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή.

2. Οι φορολογούμενοι με εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από αλλοδαπή κλπ., όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημά τους, υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Από την υποχρέωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός και αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα φυσικά πρόσωπα, που αποκτούν αποκλειστικά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εφόσον έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκύπτει ότι δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση μέχρι το ποσό αυτό. Από την άλλη, όμως, πλευρά, τα φυσικά πρόσωπα, που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες και έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση, εφόσον το ετήσιο καθαρό γεωργικό τους εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη εκδώσει κλειδάριθμους σε περισσότερους από 325.000 φορολογούμενους, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα θα λάβουν συστημένη επιστολή, στην οποία θα αναγράφονται οι κωδικοί τους. Παράλληλα, εντός των ημερών ολοκληρώνεται και η αποστολή των εντύπων της φορολογικής δήλωσης σε όλους όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από τις 12.000 ευρώ, καθώς και σε όλους τους συνταξιούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα