Αίσιο τέλος για το «κούρεμα» εντός της εβδομάδας αναμένει ο Λουκάς Παπαδήμος

Συγκρατημένη αισιοδοξία για αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων επί του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο της δεξίωσης προς τιμήν του διπλωματικού σώματος, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Θα έχουμε θετική κατάληξη μέχρι το τέλος της εβδομάδας» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ερωτηθείς αν θα επιστρέψει στην Αθήνα

ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, συμπλήρωσε πως θα είναι η τελευταία επίσκεψή του, αν και, όπως πρόσθεσε, δεν αποκλείεται η συμφωνία να κλείσει και από απόσταση.

O κ. Παπαδήμος ενημερώθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, για τα όσα έγιναν στις συνόδους του Eurogroup και του Ecofin, αλλά και για τις συζητήσεις που είχε νωρίτερα με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας. Aπό τις συζητήσεις θα εξαρτηθούν οι αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν και θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος είχε δίωρη συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως στη συνάντηση διαμορφώθηκε όλο το περίγραμμα των ειδικότερων συζητήσεων που πρέπει να γίνουν και των θεμάτων που πρέπει να αποσαφηνιστούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ουσιαστικό περιεχόμενο του νέου δανειακού προγράμματος.

Με την Τρόικα συζητήθηκαν οι ενέργειες που θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τον ιδιωτικό τομέα ως προς το PSI, στο πλαίσιο των αποφάσεων της πρόσφατης συνεδρίασης του Eurogroup. Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με πολύ εντατικούς ρυθμούς τις αμέσως προσεχείς μέρες.

Ενδεικτική του κλίματος γύρω από το PSI είναι η αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ: «’Εχει ήδη αποφασιστεί ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν και αυτοί τις απώλειές τους» είπε σε τηλεοπτική της συνέντευξη, εκφράζοντας την ελπίδα πως «τα πράγματα θα προχωρήσουν με σοβαρό τρόπο», για να καθοριστεί το ποσό. «Ο στόχος είναι η Ελλάδα να επανέλθει σε μια βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα» σημείωσε.

Οι δανειστές συνδέουν άμεσα το θέμα του «κουρέματος» και της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) με τη νέα δανειακή σύμβαση και, κυρίως, με τα πρόσθετα μέτρα που θα την συνοδεύουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα