Άγρια επεισόδια «αμαύρωσαν» τον ξεσηκωμό δεκάδων χιλιάδων πολιτών ενάντια στα νέα μέτρα

Επεισόδια, συγκρούσεις, λεηλασίες, εμπρησμοί σε καταστήματα και τράπεζες και ευρεία χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης σημειώθηκαν σε πολλά σημεία του κέντρου της Αθήνας. Σε 67 συλλήψεις και 75 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία.

Συγκρούσεις κουκουλοφόρων με αστυνομικούς πραγματοποιούνταν μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σε όλο

το μήκος της διαδρομής από την πλατεία Συντάγματος έως την Ομόνοια, αλλά και στην οδό Μητροπόλεως γύρω από τη Μητρόπολη και στη λεωφόρο Βασίλίσσης Αμαλίας από τη Βουλή ως την Πύλη του Αδριανού.

Περισσότερα από δέκα κτήρια, μεταξύ των οποίων ο κινηματογράφος «Αττικόν» στην οδό Σταδίου, το κατάστημα «Kosta Boda», στον ίδιο δρόμο, η καφετέρια «Starbucks» στην οδό Κοραή, η Εθνική Τράπεζα στην οδό Αιόλου, το κατάστημα της Eurobank στην οδό Κοραή και το κατάστημα της Alpha Bank στην οδό Πεσμαζόγλου τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Η πλατεία Συντάγματος, η οδός Φιλελλήνων, η Μητροπόλεως, η Ερμού, η Σταδίου, η Πανεπιστημίου, η Κοραή και αρκετοί άλλοι δρόμοι από το Μοναστηράκι μέχρι την Ομόνοια και από το Σύνταγμα μέχρι τα Εξάρχεια μετατράπηκαν για άλλη μια φορά σε πεδίο μάχης, με κουκουλοφόρους να ρίχνουν βόμβες μολότοφ, πέτρες και κομμάτια από μάρμαρο στις δυνάμεις των ΜΑΤ και αυτές να απαντάνε με δακρυγόνα.

Παράλληλα, σε αρκετά εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας έγιναν βανδαλισμοί και λεηλασίες.

Η πυροσβεστική αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα, καθώς λόγω των επεισοδίων, αλλά και επιθέσεων που δέχονταν τα οχήματά της, δεν μπορούσε να φτάσει εγκαίρως στα σημεία όπου χρειαζόταν να επέμβει.

Συνολικά 35 πολίτες τραυματίστηκαν στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, 25 πολίτες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και δέκα στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλοι τους είναι σε καλή κατάσταση και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών έλαβαν εξιτήριο.

Την ίδια στιγμή, οι τραυματίες αστυνομικοί ξεπερνούν τους 30.

Παράλληλα, τη χρήση χημικών με επιβλαβείς ουσίες εναντίον των διαδηλωτών καταγγέλλουν ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Καλούν τις εισαγγελικές αρχές «να εξετάσουν πως οι ανήμποροι συμπολίτες που έλαβαν μέρος σε μια ειρηνική διαδήλωση, υπέστησαν την όποια επιβάρυνση από την εισπνοή των επιβλαβών αυτών ουσιών».

Keywords
Τυχαία Θέματα