Αύξηση δαπανών, μείωση εσόδων το 10μηνο του 2011

Μείωση κατά 4% σημείωσαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Οι δαπάνες για το ίδιο διάστημα παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8%. Ως εκ τούτου, ξεπερνά και επισήμως πλέον τα 2 δισ. η «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό.


Σύμφωνα με τα στοιχεία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, «προεξοφλεί» ότι φέτος θα εισπράξει τελικώς 2,7 δισ. λιγότερα από τον ετήσιο στόχο που είχε θέσει στο Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή θα φτάσουν στα 51,3 δισ. και όχι στα 54,0 δισ. όπως υπολόγιζε,

ενώ για το σκέλος των δαπανών   «φιλοδοξεί» με όλες αυτές τις περικοπές να δαπανήσει 700 εκατ. ευρώ λιγότερα έναντι του στόχου, δηλαδή 69,5 δισ . αντί για 70,2 δισ. στο Μεσοπρόθεσμο.

Κατά το υπουργείο, η υστέρηση έναντι του στόχου για το ίδιο διάστημα οφείλεται σε καθυστερήσεις είσπραξης των φορολογικών εσόδων που προέκυψαν από την απεργία του προσωπικού της Γ.Γ.Π.Σ. και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς και στη μετάθεση στο απομένον δίμηνο του έτους, ορισμένων εσόδων από την εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου, λόγω καθυστερήσεων στις σχετικές διαδικασίες.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,150 δισ.  ευρώ. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2,483 δισ. ευρώ ή 19,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 2,5% ή 999 εκατ. ευρώ που οφείλεται στην αύξηση των δαπανών  για ασφάλιση, περίθαλψη  και κοινωνική προστασία κατά 2,771 δισ. ευρώ που υπερέβη την μείωση κατά 1,772 δισ. ευρώ των υπολοίπων κατηγοριών δαπανών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, βασικοί αποδέκτες των αυξημένων δαπανών ήταν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1,838 δισ. ευρώ (κυρίως ο ΟΓΑ  κατά 380 εκατ. ευρώ και το ΙΚΑ κατά 1.348 εκατ. ευρώ) εξαιτίας της μείωσης των εσόδων  τους από ασφαλιστικές εισφορές. ο   ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά  313 εκατ. ευρώ και τα νοσοκομεία κατά 703  εκατ. € για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 (δόθηκαν επιπλέον 94 εκατ. €  για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Keywords
Τυχαία Θέματα