Ζημιές ύψους 87 εκ. ευρώ παρουσίασε η Ελληνική Τράπεζα το 2011

21:28 23/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Λαμβάνοντας υπόψη την απομείωση των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, ο Ομιλος της Ελληνικής Τράπεζας στις 31 Δεκεμβρίου 2011 παρουσίασε ζημίες, πριν τη φορολογία, ύψους 87 εκ. ευρώ σε σύγκριση με κέρδη 15 εκ. ευρώ το 2010, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέας Παναγιώτου, μιλώντας στην 38η Ετήσια Γενική Συνέλευση

του Ομίλου.

Ο κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι «ο Ομιλος της Ελληνικής Τράπεζας με την προσεκτική, ορθολογική και στοχευμένη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του και αξιοποιώντας κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει, κατάφερε να διαχειριστεί σωστά τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης».

Ο Ομιλος, πρόσθεσε, «ενεργώντας προληπτικά και λαμβάνοντας τα μηνύματα των αγορών διαχειρίζεται συνετά τις επενδύσεις του και διατήρησε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011 ικανοποιητικό επίπεδο ρευστότητας».

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «το 2011 μέσα σ’ ένα οικονομικό περιβάλλον έντονα υποτονικό, ο Ομιλός μας παρουσίασε αύξηση εσόδων 12% και μείωση εξόδων 6% σε σύγκριση με το 2010, αύξηση χορηγήσεων και καταθέσεων κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος».

Οπως είπε, «τα κέρδη του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2011 πριν τις προβλέψεις (εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου) ανήλθαν στα 133 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 47% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

«Για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011», συνέχισε, «ο Ομιλος της Ελληνικής Τράπεζας αναγνώρισε απομείωση συνολικής αξίας 77 εκ. ευρώ που αντιπροσωπεύει το 70% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε ύψους 110 εκατ ευρώ».

Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι «λαμβάνοντας υπόψη και την απομείωση των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, ο Ομιλος της Ελληνικής Τράπεζας στις 31 Δεκεμβρίου 2011 παρουσίασε ζημίες πριν τη φορολογία ύψους 87 εκατ.
ευρώ σε σύγκριση με κέρδη 15 εκ. ευρώ το 2010».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ελλάδα, είπε ότι «οι επιπτώσεις τους, περιλαμβανομένης και της πιθανής μετάβασης της χώρας στη δραχμή, παρακολουθούνται καθημερινά σε συστηματική βάση και η πολιτική του Ομίλου αναπροσαρμόζεται ανάλογα των περιστάσεων και λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα πάντοτε με γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του Ομίλου».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας είπε ότι «αναφορικά με το πολυσυζητημένο θέμα των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για το οποίο συλλήβδην και αθρόως έχουν κατηγορηθεί τα Διοικητικά Συμβούλια και έχουν κοσμηθεί με πάρα πολλά διακοσμητικά επίθετα, θα ήθελα να τονίσω ότι η απόδοση τους ήταν ιδιαίτερα ελκυστική και ο κίνδυνος αθέτησης με βάση τη διαβάθμιση Α2 της περιόδου εκείνης (Φεβρουάριος 2010) ήταν μόνο 0,63%».

Ως εκ τούτου, είπε, «παρ’ όλον ότι τυχόν αγορά σημαντικού αριθμού ομολόγων θα οδηγούσε την Τράπεζά μας σε σημαντική κερδοφορία, εντούτοις το Διοικητικό Συμβούλιο, μέσα στα πλαίσια της προληπτικής πολιτικής που ακολουθεί και της συνετής διαχείρ

Keywords
Τυχαία Θέματα