Υψηλού επιπέδου συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ στην Ουάσιγκτον

07:41 15/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα μεγάλα διεθνή ζητήματα που βρίσκονται στις προτεραιότητες του διεθνούς οργανισμού ήταν στην ατζέντα των διήμερων επαφών που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν γκι Μουν, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι και τις ηγεσίες των αντίστοιχων επιτροπών για τα εξωτερικά θέματα της Βουλής και της Γερουσίας.

Στη συνάντηση Μπαν – Κέρι που πραγματοποιήθηκε

χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συζητήθηκε ένα μεγάλο εύρος διεθνών θεμάτων επείγοντος χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Συρία, το Μαλί, τη Βόρεια Κορέα και το Παλαιστινιακό, με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να επισημαίνει τη σημασία που έχει ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των παγκοσμίων προκλήσεων.

«Η αμερικανική ηγεσία θα παραμείνει καθοριστική στο επόμενο διάστημα», είπε ο ΓΓ σε δηλώσεις που έκανε μαζί με τον κ. Κέρι πριν τη συνάντηση, υπογραμμίζοντας ότι προσβλέπει «στην ενδυνάμωση της συνεργασία ΗΠΑ-ΟΗΕ και στη στενή συνεργασία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, για την προώθηση των κοινών στόχων της ειρήνης, της ανάπτυξης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αναφορικά με τη Συρία, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως «η τραγωδία συνεχίζει να βαθαίνει χωρίς οιαδήποτε προοπτική πολιτικής λύσης».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους υπολογισμούς που κάνει τώρα ο Πρόεδρος Άσαντ. Νομίζω ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν για να αλλάξει η σημερινή του αντίληψη», είπε για το θέμα ο Τζον Κέρι, που προανήγγειλε ότι θέλει να γνωρίζει τι σκέφτεται ο ΓΓ του ΟΗΕ γύρω από το τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει η αιματοχυσία και να αρχίσει μια πολιτική μετάβαση προς ένα δημοκρατικό μέλλον

Για το παλαιστινιακό ο κ. Μπαν ανέφερε ότι «χρειάζεται να καταβληθούν ειδικές προσπάθειες για την δημιουργία λύσης δύο κρατών, προτού κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας», ενώ χαιρέτισε την πρόθεση του προέδρου Ομπάμα και του Τζον Κέρι να επισκεφθούν τη Μέση Ανατολή.
Στη συνάντηση που είχε ο ΓΓ την Τετάρτη με τον πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον επικεφαλής της μειοψηφίας Μπομπ Κόρκερ κι άλλα μέλη της επιτροπής, συζητήθηκαν διάφορα διεθνή θέματα, όπως η κρίση στη Συρία και οι επιπτώσεις της στις γειτονικές χώρες, η Βόρεια Κορέα, το Μαλί, το Μεσανατολικό, το Σουδάν, η κλιματική αλλαγή, η αειφόρος ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις εντός του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.
Τα ίδια ζητήματα, μαζί και η κατάσταση με το πρόβλημα που υπάρχει με το Ιράν και τις προσπάθειες περιορισμού της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Εντ Ρόις και τον επικεφαλής της μειοψηφίας, Ελιοτ Ενγκελ.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο ΓΓ εξέφρασε την σθεναρή του εκτίμηση για την ηγεσία των ΗΠΑ και την συνεργασία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Στη διάρκεια της παραμονής του στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Μπαν Γκι Μουν είχε συνάντηση και μίλησε σε εκδήλωση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Keywords
Τυχαία Θέματα