Υποβάθμισαν αξιόγραφα της Λαϊκής Τράπεζας οι Moody’s

13:02 23/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης του εγχώριου χρέους, μειωμένης εξασφάλισης, της Λαϊκής Τράπεζας, σε Ca, από Caa2, προχώρησε την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Investors Service, υποβαθμίζοντας παράλληλα και την αξιολόγηση δανείων μειωμένης εξασφάλισης που εκδίδονται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΤΝ σε (P) Ca, από (Ρ) Caa2.

Σύμφωνα με τους Moody’s, οι υποβαθμίσεις αντανακλούν την άποψη του οίκου ότι οι όροι της προσφοράς

της Λαϊκής Τράπεζας για επαναγορά, με έκπτωση, των εκκρεμούντων αξιόγραφων μειωμένης εξασφάλισης, με κυμαινόμενο επιτόκιο, αποτελούν αναγκαστική ανταλλαγή.

Ο Οίκος αξιολόγησης θεωρεί τη σημερινή ανταλλαγή χρέους ως αναγκαστική ανταλλαγή χρέους λόγω (i) της αδύναμης οικονομικής θέσης της Λαϊκής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής της κεφαλαιοποίησης και (ii) της μεγάλης εξάρτησής της για χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες, που ανέρχετο στο 27,5% του συνολικού ενεργητικού της τον Δεκέμβριο του 2011.

Οι αξιολογήσεις Ca στα μειωμένης εξασφάλισης αξιόγραφα, προσθέτουν οι Moody’s, αντανακλούν την αναμενόμενη απώλεια που θα έχουν οι πιστωτές οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή.

Επικαλούμενος τους όρους ανταλλαγής των αξιόγραφων, Ο οίκος αναφέρει πως κατανοεί ότι οι επενδυτές μπορούν είτε να ανταλλάξουν τα αξιόγραφα με μετρητά στο 55,0% της ονομαστικής τους αξίας ή να ανταλλάξουν το μειωμένης εξασφάλισης χρέος με ομολογιακά δάνεια σε ισοτιμία 72,5%.

Τέλος, οι Moody’s σημειώνουν ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2011, η Λαϊκή Τράπεζα διέθετε συνολικό ενεργητικό ύψους 34 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα