Υποστήριξη Ελβετίας για εδαφική ακεραιότητα Κυπριακής Δημοκρατίας

16:07 25/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η νέα Πρέσβειρα της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Gabriela Nutzi Sulpizio διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια «για τη συνεχή υποστήριξη της Κυβέρνησης της Ελβετίας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια της στον Πρόεδρο Χριστόφια, η νέα Πρέσβειρα, είπε ότι η Ελβετία παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση

για την επανένωση της Κύπρου ως δικοινοτικής ομοσπονδίας και υποστηρίζει την εντατική δουλειά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εξάλλου η φιλοξενία της διάσκεψης του Μπούργκενστοκ και των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε, εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας για τον τερματισμό της οδυνηρής διχοτόμησης της χώρας σας.

Αναφερόμενη στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η κ. Sulpizio «είπε ότι η Κύπρος πρόκειται να διαδραματίσει έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο φέτος αναλαμβάνοντας την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουλίου» και ευχήθηκε «κάθε επιτυχία σε αυτό το σημαντικό και γεμάτο προκλήσεις έργο».

Η νέα Πρέσβειρα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις της Ελβετίας με την ΕΕ και επισήμανε ότι, παρόλο που η χώρα της παραμένει εκτός της ΕΕ και οι σχέσεις τους βασίζονται σε διμερείς συμφωνίες, η κεντρική γεωγραφική της θέση στην καρδιά της Ευρώπης, η θέση της ως οικονομικού και χρηματοοικονομικού κέντρου καθώς και η εμπλοκή της σε εξωτερικές υποθέσεις την καθιστούν έναν σημαντικό εταίρο και για την ΕΕ.

Ακόμα, η κ. Sulpizio, «είπε ότι η Ελβετική συνεισφορά προς την Κύπρο ως νέο μέλος της ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τις χώρες της διευρυμένης ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελβετίας και Κύπρου άνοιξε νέες ευκαιρίες για ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και φιλίας μεταξύ των λαών μας και διεύρυνση των σχέσεών μας.

Η Πρέσβειρα της Ελβετίας είπε ότι από την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας-πλαίσιο μεταξύ του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και της Κυπριακής Κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2007 επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στους τομείς του περιβάλλοντος, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των δικοινοτικών προγραμμάτων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Αναφερόμενη στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια του Σπιτιού της Συνεργασίας τον Μάιο του 2011, η κ. Sulpizio είπε ότι «αυτό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την Κυβέρνηση της Ελβετίας η οποία θεωρεί τα κοινά σημεία συνάντησης που γεφυρώνουν τις δύο κοινότητες μεγάλης σημασίας για τη διαδικασία επανένωσης».

Καταλήγοντας, η κ. Sulpizio είπε ότι ως Πρέσβειρα της Ελβετίας, «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο και να αναπτύξει τις εξαίρετες και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «με λύπη μου σημειώνω ότι από τον Μάιο του 2010, με την αλλαγή της ηγεσίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπάρχει μια σοβαρή

Keywords
Τυχαία Θέματα