ΥΠΕΞ: Κυπριακή Προεδρία προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική Δυτ. Βαλκανίων

10:13 12/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την προσήλωση της Κυπριακής Προεδρίας στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, και ειδικότερα της Σερβίας, εξέφρασε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή κατά τις επαφές που είχε στη Σερβία, ενώ σήμερα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο, όπου, ως Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕE, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με αξιωματούχους του Μαυροβουνίου σχετικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη χώρα η Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτή από τον Μαυροβούνιο Πρωθυπουργό,

Igor Luksic, καθώς και από τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Filip Vujanovic.

Θα συναντήσει επίσης τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μαυροβουνίου, Aleksandar Pejovic, συνάντηση κατά την οποία αναμένεται να επαναβεβαιώσει την προσήλωση της Κυπριακής Προεδρίας στη διεύρυνση της ΕΕ και ιδιαίτερα στην ώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής του Μαυροβουνίου.

Στη συνέχεια η Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Nebojsa Kaludjerovic, με τον οποίο θα προβούν σε δηλώσεις και θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν της ο κ. Kaludjerovic.

Χθες η κ. Μαρκουλλή ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψη της στη Σερβία, όπου έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της χώρας Tomislav Nikolic.

Οι διαβουλεύσεις επικεντρώθηκαν στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικότερα της Σερβίας, με την κ. Μαρκουλλή να υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Προεδρία σε αυτό ακριβώς το θέμα.

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με ομόλογό της Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Vuk Yeremic.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο Υπουργών και των αντιπροσωπειών τους ήταν η διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο Υπουργών μετά το πέρας των συνομιλιών, η Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε εκ νέου ότι η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για την Κυπριακή Προεδρία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας διαβεβαίωσε για την προσήλωση της χώρας του στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

Ακολούθησε γεύμα εργασίας και στη συνέχεια η Υπουργός συναντήθηκε με τον τέως Πρόεδρο της Σερβίας Boris Tadic, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τη παρούσα κατάσταση στη Σερβία και για την ανάγκη συνέχισης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.

Οι επαφές της Υπουργού ολοκληρώθηκαν με τη συνάντησή της με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας Ivica Dacic, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Σερβία και τη στάση που η νέα κυβέρνηση αναμένεται να τηρήσει στο θέμα των σχέσεών της με την ΕΕ.

Η κ. Μαρκουλλή επανέλαβε την ετοιμότητα της Κυπριακής Προεδρίας για ώθηση της ενταξιακής πορείας της Σερβίας και ειδικότερα την επιθυμία της Προεδρίας να συμβάλει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας, τον προσεχή Δεκέμβριο, εφόσον προηγηθεί θ

Keywords
Τυχαία Θέματα