ΥΠΕΞ: Εκτίμηση ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει θέμα διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

16:57 30/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την εκτίμηση ότι τον φθινόπωρο θα μπορέσει η ε/κ πλευρά να επικεντρωθεί στις προσπάθειες για το Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο κ. Κασουλίδης παρέστη στη συνάντηση του Προέδρου με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Όπως δήλωσε, «έγινε μια συνάντηση μεταξύ του κ. Ντάουνερ και

του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στα πλαίσια των επαφών που έχει και θα έχει στις προσπάθειες για το Κυπριακό. Τις θέσεις μας τις ξέρετε, είναι γνωστές, δεν μπορούμε τώρα να επικεντρωθούμε για το θέμα των διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

Αυτό θα γίνει, πρόσθεσε, «ευχόμαστε, το προσεχές φθινόπωρο, διότι τώρα προέχει να δώσουμε απαντήσεις στα θέματα της αγωνίας του κόσμου μετά από την κατάσταση της οικονομίας μας».

Ερωτηθείς αν έγινε συζήτηση για το θέμα του φυσικού αερίου λόγω των επαφών που έγιναν από τον στην Αγκυρα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το φυσικό αέριο δεν ηγέρθη σε καμία στιγμή και δεν έγινε αναφορά σε φυσικό αέριο.

Αναφορικά με την πρωινή σύσκεψη στο Προεδρικό για τα θέματα ενέργειας και για την επίσκεψη στο Ισραήλ, απάντησε ότι «συζητήθηκε όλο το πλέγμα των θεμάτων που εγείρονται στις φιλικές σχέσεις που έχει η Κύπρος με τον Ισραήλ υπό την μορφή προετοιμασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εκεί επίσκεψη του και τη συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Ηταν μια παραγωγική συζήτηση και έχει λάβει τώρα ο Πρόεδρος μιας σφαιρική εικόνα την οποία χρειάζεται κατά τις εκεί συνομιλίες του».

Σε ερώτηση αν ετοιμάστηκαν συμφωνίες για να υπογραφούν στο Ισραήλ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «δυστυχώς, η συμφωνία περί συνεκμετάλλευσης για τεχνικούς λόγους δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα χρειαστεί, φαίνεται, ακόμα δύο- με τρεις συναντήσεις στο διπλωματικό επίπεδο. Η άλλη συμφωνία που αφορά την στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας τώρα ακόμα ξεκινά. Αρα δεν θα υπάρχει καμία υπογραφή στην Ιερουσαλήμ», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα