ΥΠΑΜ: Νέα δεδομένα στον διαπραγματευτικό ορίζοντα για το Κυπριακό

11:33 15/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Από απόψεως προοπτικής, οι επικείμενες συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη ευκαιρία των τελευταίων χρόνων, για επανένωση της πατρίδας μας, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, υπογραμμίζοντας ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή δημιουργούν συνθήκες που στο παρελθόν απουσίαζαν από τον διαπραγματευτικό ορίζοντα.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του προς τιμήν των πεσόντων, δολοφονηθέντων και αγνοουμένων κατοίκων του Νέου Χωριού Κυθρέας, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως “η μεγάλη κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα αλλά και

των Ηνωμένων Εθνών, αποστέλλει ελπιδοφόρα μηνύματα” και πρόσθεσε: “Σε συνδυασμό με τη δυναμική που προσθέτει η νέα τάξη πραγμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δημιουργούν συνθήκες που στο παρελθόν απουσίαζαν από τον διαπραγματευτικό ορίζοντα”.

Υπογράμμισε, όμως, ότι αυτό δεν πρέπει να μεταφράζεται σε εφησυχασμό και μοιρολατρική άφεση. Δεν πρέπει να μεταφράζεται σε αδυναμία και ετοιμότητα παραχωρήσεων ή χειραφέτησης για να προσθέσει πως “ούτε και πρέπει να εκλαμβάνεται από δεύτερους ή τρίτους, ως ετοιμότητα παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων ή εθνικού πλούτου”.

“Η όποια προσπάθεια πακετοποίησης του φυσικού αερίου με το κυπριακό πρόβλημα, δεν θα γίνει αποδεκτή”, τόνισε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως “οι όποιες στρόφιγγες της αξιοπρέπειάς μας, θα πρέπει να ανοίγουν και να κλείνουν με τα δικά μας χέρια και όχι με εντολές όσων μαγάρισαν και σύλησαν την πατρίδα μας”.

“Απεναντίας”, συνέχισε, “τα νέα δεδομένα θα πρέπει να ενισχύουν τις προσπάθειες εκατέρωθεν, έτσι που μέσα από διαπραγματεύσεις ουσίας και συμφωνημένη βάση, να οδηγηθούμε σε σπάσιμο του αδιεξόδου”.

Επιπλέον ο ΥΠΑΜ επεσήμανε πως η όποια αδιαλλαξία δεν αίρεται με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, αλλά με βούληση και θαρραλέες κινήσεις οι οποίες δίνουν ώθηση και μέλλον στη διαδικασία.

“Μέσα από ορθή προετοιμασία και συλλογικότητα σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, θα κινηθούμε με αποφασιστικότητα, έτσι που να διασφαλίσουμε τις προοπτικές εκείνες που θα απαιτηθούν, για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων”, είπε ο κ. Φωτίου και διαβεβαίωσε ότι “οι όποιες αποφάσεις, δε θα έχουν κομματική απόχρωση, αλλά θα είναι αποτέλεσμα σύμπνοιας και ομαδικότητας”.

“Μοναδικός στόχος”, είπε, “θα είναι η επανένωση της πατρίδας μας και η απαλλαγή της από την κατοχή και τα τετελεσμένα της”.

Αναφερόμενος στους πεσόντες, δολοφονηθέντες και αγνοουμένους κατοίκους του Νέου Χωριού Κυθρέας, ο κ. Φωτίου είπε πως “με μνημόσυνο αυτό, καταθέτουμε ακόμα μια φορά, την ευγνωμοσύνη της κυπριακής πολιτείας προς τους πεσόντες, και δολοφονηθέντες ήρωες του Νέου Χωριού Κυθρέας και προσευχόμαστε για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας”.

“Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής προς τους θυσιασθέντες αδελφούς μας, ας υποσχεθούμε ότι, ο αγώνας τους, θα συνεχιστεί μέχρι να επέλθει δικαίωση και ελευθερία στο πολύπαθο νησί μας”, κατέληξε ο ΥΠΑΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα