Υπ. Υγείας: Το κάπνισμα σκοτώνει έξι εκ. ανθρώπους ετησίως

15:47 29/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το κάπνισμα αποτελεί μία από τις αιτίες θανάτου, η οποία μπορεί να προληφθεί στον κόσμο σήμερα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, ο οποίος είπε πως το κάπνισμα σκοτώνει έξι εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως από τους οποίους πάνω από 600.000 έχουν εκτεθεί συστηματικά στο παθητικό κάπνισμα.

Σε χαιρετισμό του, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας μη Καπνίσματος, ο Υπουργός Υγείας είπε πως ”αν δεν ληφθούν μέτρα το κάπνισμα θα σκοτώσει πάνω από οκτώ εκατομμύρια άτομα το 2030”, προσθέτοντας πως ”σε αντίθεση με άλλα προβλήματα δημόσιας υγείας,

η επιδημία του καπνίσματος μπορεί να αναχαιτιστεί με τα προτεινόμενα μέτρα για μείωση της ζήτησης των προϊόντων καπνού που περιλαμβάνονται στις πρόνοιες της Σύμβασης Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (WHO FCTC)”.

Οπως ανέφερε, ”σήμερα 174 κράτη μέρη της Σύμβασης την έχουν επικυρώσει και δεσμεύονται να ακολουθήσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πολιτικές ελέγχου του καπνού”, για να προσθέσει πως ”η Κύπρος επικύρωσε τη Σύμβαση τον Οκτώβριο του 2005”.

Επιπλέον, είπε πως το κάπνισμα αποτελεί το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη, αφού ένας στους τρεις Ευρωπαίους καπνίζει.

”Υπολογίζεται ότι 650.000 Ευρωπαίοι πολίτες χάνουν τη ζωή τους ετησίως εξαιτίας του καπνίσματος. Είναι για το λόγο αυτό που όλοι οι φορείς προαγωγής της υγείας στην Ευρώπη έχουν βάλει ψηλά στις προτεραιότητες τους την καταπολέμηση του καπνίσματος. Οι καθοδηγητικές γραμμές της Π.Ο.Υ και της Ε.Ε αποτελούν τους άξονες της πολιτικής που σχεδίασε το Υπουργείο Υγείας. Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο του καπνού έχει ως στόχους την πρόληψη του καπνίσματος, τη διακοπή και την προαγωγή περιβάλλοντος ελεύθερου από καπνό”, ανέφερε.

Επίσης, είπε πως ”για να επιτευχθούν οι πιο πάνω στόχοι, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα και ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις και συνεχίζεται η υλοποίησή τους”.

Σε ό,τι αφορά το παθητικό κάπνισμα ή τον καπνό του περιβάλλοντος, είπε πως το παθητικό κάπνισμα προκαλείται από τον καπνό που υπάρχει σε κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια, χώροι αναψυχής κ.λπ. όταν επιτρέπεται το κάπνισμα.

”Δεν υπάρχει”, είπε, ”ασφαλές επίπεδο για την υγεία αναφορικά με τον καπνό αυτό. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αναπνέει καθαρό αέρα. Νομοθεσία που προνοεί χώρους ελεύθερους από καπνό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής διότι από την μία προστατεύει από το παθητικό κάπνισμα παιδιά και άλλα άτομα που δεν επιθυμούν να καπνίζουν και από την άλλη ενθαρρύνει καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα χωρίς να επηρεάζονται αρνητικά οι επιχειρήσεις”.

Στο μεταξύ, ανέφερε πως στην Κύπρο την 1η Ιανουαρίου 2010 τέθηκαν σε ισχύ οι νέες διατάξεις των περί Προστασίας της Υγείας (Ελέγχου του Καπνίσματος) Νόμων 2002-2009 με τις οποίες το κάπνισμα απαγορεύεται στους χώρους αναψυχής και στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα