Υπ. Υγείας: Αρχές 2016 η εφαρμογή του ΓΕΣΥ

17:42 14/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ειλημμένη απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση την ερχόμενη Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο για την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ), ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς στους βουλευτές, μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η οποία συζήτησε το θέμα του ΓΕΣΥ.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι τις αρχές του 2016 θα μπορεί να αρχίσει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ,

ενώ σημείωσε ότι το ολικό κόστος του ανέρχεται, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, στα 975 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτή είναι η χειρότερη περίπτωση και σκοπός μας είναι να φέρουμε το κόστος κάτω», είπε ο κ. Μαλάς, ύστερα από τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, στην οποία παρευρέθηκε και ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Ο κ. Μαλάς είπε ότι η πρόταση θα βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες που είναι ότι το κράτος δεν θα επωμιστεί επιπλέον κόστος από αυτά τα οποία καταβάλλει σήμερα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, ότι η εφαρμογή και λειτουργία του λογισμικού συστήματος το οποίο θα διαχειρίζεται το επιχειρησιακό κομμάτι του ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί με τη μέθοδο του ΒΟΤ και ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια σε ένα περιβάλλον αυτοδιοίκησης θα αποτελούν τον βασικό πυλώνα παροχέων υπηρεσιών προς τον ασφαλιστικό οργανισμό (ΟΑΥ)».

«Οταν κατακυρωθεί η προσφορά από τον ΟΑΥ, δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί, πιστεύουμε ότι κατά το τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του 2015 ή αρχές του 2016, για να είμαστε πιο αντικειμενικοί, θεωρούμε ότι θα μπορεί να αρχίσει το Σύστημα», ανέφερε ο κ. Μαλάς, σημειώνοντας ότι «ο νεκρός χρόνος» που υπάρχει μέχρι τις αρχές του 2016 αφορά θέμα «διαδικασίας όσον αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι που πρέπει να υλοποιηθεί για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε» το ΓΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, με αυτή την απόφαση, δεν θα μπορεί να αναστραφεί τουλάχιστον πολιτικά η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, που θεωρούμε ότι είναι μια άμεση κοινωνική αναγκαιότητα.

Ο κ. Μαλάς κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την εφαρμογή του Συστήματος, είτε αυτοί είναι πολιτικοί είτε παροχείς υπηρεσιών, να αντιληφθούν ότι «όλοι πρέπει να συνυπάρξουν σε ένα οικονομικότερο ΓΕΣΥ και όλοι πρέπει να στηρίξουν πολιτικά αυτή την προσπάθεια γιατί αυτό είναι μια άμεση κοινωνική ανάγκη».

«Η οικονομική κρίση μάς έκανε όλους σοφότερους έτσι ώστε πρώτα να προϋπολογίσουμε με ένα πιο σωστό τρόπο το ΓΕΣΥ, να εξασφαλίσουμε τις κρατικές υποδομές που είναι εθνική επένδυση και να κοστολογήσουμε τις επιπρόσθετες υπηρεσίες, οι οποίες θα παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα με ένα τρόπο ικανοποιητικό που να γίνει αποδεκτός και από τους πολίτες», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «οι οποιεσδήποτε συζητήσεις έχουν γίνει στο παρελθόν ότι δεν έχουν γίνει συμφωνίες για τη συνεισφορά για το ΓΕΣΥ, μας επιστρέφουν πίσω 11 χρόνια», προσθέτοντας ότι «αυτά έχουν προσυμφωνηθεί, υπάρχει συγκεκριμένο νομοσχέδιο συμφωνημένο και αναφορά όσον αφορά τις συνεισφορές και είναι πάνω σε αυτή τη βάση που θα

Keywords
Τυχαία Θέματα