Υπ. Εργασίας: Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας μια Καλύτερη Ευρώπη

13:47 29/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε την Παρασκευή ότι «η Κύπρος αναλαμβάνοντας την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στοχεύει στην προώθηση μιας καλύτερης Ευρώπης που να χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη, την συνοχή».

Σε χαιρετισμό της στην Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Ετος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών 2012, η Υπουργός Εργασίας, είπε ότι «ιδιαίτερα σήμερα

στις συνθήκες όξυνσης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, χρειάζεται να κινητοποιήσουμε πόρους και δυνάμεις προς την επίτευξη αυτών των στόχων».

Η Υπουργός Εργασίας επικαλούμενη στοιχεία της Δημογραφικής Εκθεσης του 2010 είπε ότι «ο πληθυσμός της ΕΕ έχει ξεπεράσει το όριο των 500 εκατομμυρίων, παρουσιάζοντας αυξητική τάση στα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα».

Πρόσθεσε ότι «το 2009, η μέση ηλικία του πληθυσμού ήταν τα 40,6 έτη και προβλέπεται να φτάσει τα 47,9 έτη μέχρι το 2060».

Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε, επίσης, ότι «μέχρι το 2014 ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας (20-64) θα αρχίσει να συρρικνώνεται, καθώς τα άτομα που γεννήθηκαν αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (baby boomers) εισέρχονται τώρα στο εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν».

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, «ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω στην ΕΕ αυξάνεται κατά δύο εκατομμύρια κάθε χρόνο, περίπου το διπλάσιο του ποσοστού που είχε παρατηρηθεί πριν από τέσσερα χρόνια».

Αναφερόμενη στις γεννήσεις εντός Ευρώπης, η κ. Χαραλάμπους, είπε ότι «κάθε χρόνο περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται στην Ευρώπη και πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι μεταναστεύουν από τρίτες χώρες».

Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «το 2008, το προσδόκιμο ζωής για την ΕΕ των 27 ήταν τα 76,4 έτη για τους άνδρες και τα 82,4 έτη για τις γυναίκες».

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «οι σημαντικές αυτές αλλαγές στη δημογραφία της Ευρώπης φέρνουν την ΕΕ αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων στην κοινωνική προστασία, και στα συστήματα συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης, τις οποίες καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε».

Οπως είπε η κ. Χαραλάμπους, «λιγότεροι εργαζόμενοι πρέπει να στηρίξουν τον αυξανόμενο αριθμό μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων, τόσο στο επίπεδο διατήρησης της οικονομικής βιωσιμότητας των συστημάτων αυτών, αλλά και στο επίπεδο διασφάλισης των απαραίτητων υπηρεσιών προς τα άτομα αυτά».

Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «ο σημερινός γηράσκων πληθυσμός είναι υγιέστερος και διαθέτει καλύτερη μόρφωση και καλύτερες προοπτικές ενεργού συμμετοχής στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή (μέσω του εθελοντισμού, της διά βίου μάθησης, της πολιτισμικής έκφρασης και του αθλητισμού), από τον αντίστοιχο πληθυσμό των προηγούμενων δεκαετιών».

Πρόσθεσε ότι «η γήρανση συνιστά αδιαμφισβήτητα ένα επίτευγμα και μια πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία και για όλες τις γενεές στην Ευρώπη και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ζήτημα της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και του θεσμού της οικογένειας».

Η Υ

Keywords
Τυχαία Θέματα