Υπ. Εργασίας: Πολιτική του ΥΕΚΑ η διασφάλιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα

15:23 25/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου διαβεβαίωσε σήμερα ότι η πολιτική του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσον αφορά την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην Κύπρο, έχει ως πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής προστασίας της υγείας και της ευημερίας των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος στην Κύπρο.

Σε χαιρετισμό της στην τελική

ημερίδα του έργου «Παρακολούθηση, Μοντελοποίηση και Διαχείριση των Αιωρούμενων Σωματιδίων» (“Particulates Monitoring, Modeling and Management”) (LIFE+09 ENV/CY/000252) συγχρηματοδοτούμενου από το πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Σεμέλη στη Λευκωσία, τον οποίο ανέγνωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Τάσος Γιαννάκη, η Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της υγείας ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που υποφέρουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, εξηγώντας πως για το λόγο αυτό ενσωματώθηκε στο έργο και υλοποιήθηκε ο μηχανισμός που παρέχει τη δυνατότητα προσομοίωσης και πρόβλεψης της ποιότητας του αέρα με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση και προειδοποίηση του πληθυσμού σε περίπτωση δυσμενών καταστάσεων.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το έργο αυτό ήταν συνολικής αξίας 1,3 εκατομμυρίων ευρώ με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και πως κύριος σκοπός του ήταν η διακρίβωση της προέλευσης των Αιωρούμενων Σωματιδίων και η βελτίωση του υφιστάμενου Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για την περαιτέρω μείωση της συγκέντρωσης των Αιωρούμενων Σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Σημείωσε πως για την επιτυχή υλοποίηση του έργου αυτού, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας συνεργάστηκε με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τη συμβουλευτική εταιρεία Ατλαντίς Κύπρου και την εταιρεία ESS Αυστρίας, τους οποίους και ευχαρίστησε θερμά.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέσα στο πλαίσιο της ημερίδας αυτής θα αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, υποδεικνύοντας ότι το υψηλό επίπεδο των ομιλητών και των συμμετεχόντων εγγυάται την επιτυχία της ημερίδας.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου ευχαρίστησε θερμά τόσο τους ομιλητές που συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση του έργου όσο και τους υπόλοιπους διεθνούς κύρους ομιλητές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την κατάσταση της ποιότητας του αέρα σε μεσογειακές χώρες μέσα από παρόμοια έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν στις χώρες τους.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι όλα τα συμπεράσματα και εισηγήσεις της ημερίδας αυτής θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα