Υπ. Εργασίας : Καταστροφικές για τα παιδιά οι διακρίσεις και ο ρατσισμός

15:05 12/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Καταστροφική για τα παιδιά χαρακτήρισε την επίδραση του φαινομένου των διακρίσεων και του  ρατσισμού, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

«Καταστροφική τόσο για τα παιδιά που είναι αποδέκτες τέτοιων συμπεριφορών όσο και για τα  παιδιά που είναι φορείς τέτοιων συμπεριφορών» όπως είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Σε χαιρετισμό της στο 15ο Συνέδριο Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής για Προστασία και  Ευημερία Παιδιού (ΠΣΕΠΕΠ) με θέμα «Η Διαφορά είναι Δικαίωμα – Οι Διακρίσεις, ο Ρατσισμός και  οι επιπτώσεις τους στα Παιδιά» που διοργανώθηκε

σήμερα σε ξενοδοχείο στο Τρόοδος, η Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως ως εκ τούτου «θα πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα και να κατανοήσουμε τις αιτίες του και τη σοβαρότητα των επιπτώσεων του στην κοινωνία του σήμερα και του αύριο».

Υπέδειξε ότι «η καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού ξεκινάει πρώτα τους ενήλικες. «Αν πράγματι», σημείωσε, «πιστεύουμε στη ρήση ότι, έχουμε τεράστια ευθύνη για τις μελλοντικές γενιές ας αναλογιστούμε αυτή μας την ευθύνη κάθε φορά που γίνεται μια υποτιμητική αναφορά στις γυναίκες, κάθε φορά που γίνεται μια ρατσιστική συμπεριφορά σε ξένους, κάθε φορά που αναφερόμαστε με οίκτο στα άτομα με αναπηρία».

Εξήγησε παράλληλα ότι χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας και στάσεων πρώτα ανάμεσα στους ενήλικες για να μπορέσουμε να μεταδώσουμε τα σωστά μηνύματα και στάσεις ζωής στα παιδιά.

Υπέδειξε πως σε αυτή την προσπάθεια κεντρικός είναι ο ρόλος των κρατικών φορέων, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και του κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Η Υπουργό Εργασίας υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση, με τις πολιτικές που ακολουθεί προωθεί τις αρχές της αλληλοκατανόησης, της αποδεκτικότητας, της ισότητας. Οπως ανέφερε, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία, οι αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα ανδρών και γυναικών, είναι μερικά εργαλεία τα οποία το καθένα στο δικό του τομέα διαπνέονται από την κοινή αρχή της καταπολέμησης των διακρίσεων και των προκαταλήψεων.

Σημείωσε ωστόσο ότι για να μπορέσουμε όμως να κάνουμε βίωμα του πολίτη και ιδιαίτερα των παιδιών αυτές τις αρχές, για να έχουμε παιδιά που δεν θα ανέχονται τις διακρίσεις, δεν θα φοβούνται τους ξένους, δεν θα τους νοιώθουν ως υποδεέστερους και υπηρέτες τους, δεν αρκεί η βούληση της Κυβέρνησης και η χάραξη σωστών πολιτών. «Χρειάζεται» τόνισε, «το κτίσιμο μιας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας κράτους, τοπικών φορέων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, πολιτών, με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού. Καθοριστικός είναι ο ρόλος της οικογένειας, των προσωπικών στάσεων και αντιλήψεων των γονιών».

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους συνεχάρη την ΠΣΕΠΕΠ για την πλούσια δράση που αναπτύσσει προς την κατεύθυνση της προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού και για τη σημαντική παρέμβασή της στη δημόσια συζήτηση και στον προβληματισμό γύρω από τα μεγάλα κοινωνικά π

Keywords
Τυχαία Θέματα