Υπ. Άμυνας: Νέα εποχή στις αμυντικές σχέσεις με Ομάν και συνεργασία για θαλάσσια ασφάλεια

13:25 5/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για μια νέα εποχή στη συνεργασία Κύπρου-Ομάν στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, έκανε λόγο ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον αρμόδιο Υπουργό για θέματα άμυνας του Σουλτανάτου του Ομάν Sayyid Badr Bin Saud Bin Hareb Al-Busaidi, στη Λευκωσία.

Οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Συνεδριακό Κέντρο

«Φιλοξένια», ενώ ακολούθησαν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Φωτίου είπε ότι έχουν θέσει με τον ομόλογό του ένα πλαίσιο συνεργασίας αναφορικά με τη θαλάσσια ασφάλεια, το οποίο αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα για τις δύο χώρες».

Κύπρος και Ομάν κατέχουν κομβικής σημασίας γεωστρατηγικές θέσεις και ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν χαρακτηρίζεται ως άκρως σημαντικός, είπε ο κ. Φωτίου.

Ως προς το περιεχόμενο της συνεργασίας, ο Υπουργός είπε ότι περιστρέφεται αρχικά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και στοχεύει στην επίτευξη ασφαλούς θαλάσσιου περιβάλλοντος, το οποίο να επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων και ανθρώπων και να συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα.

Εξάλλου, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον ομόλογό του και για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Όπως είπε, μετά τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ «διανοίγονται ορίζοντες συνεργασίας με το Ομάν και στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας», το οποίο διαθέτει εμπειρίες στον τομέα αυτό.

Συμπλήρωσε ότι διαπίστωση των δύο πλευρών είναι ότι η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως τις κατασκευές, την ενέργεια και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο Υπουργός Άμυνας του Ομάν τόνισε τη δυνατότητα όπως εργοληπτικές εταιρείες από την Κύπρο εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά έργα στο Σουλτανάτο.

Εξάλλου, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον ομόλογό του για την οικονομική κρίση και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. «Του ανέφερα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι σε ετοιμότητα για επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, εφόσον ξεκαθαρίσει η βάση και η διαδικασία των συνομιλιών και εφόσον γίνει σωστή προετοιμασία, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» είπε.

Οι δύο πλευρές ανασκόπησαν εξάλλου τις διμερείς σχέσεις και συζήτησαν τις πρόσφατές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σημαντικά, ενώ σε αυτό είπε ότι συμβάλλει αποφασιστικά το άνοιγμα διπλωματικών αντιπροσωπειών σε Λευκωσία και Μουσκάτ αντίστοιχα.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ομάν δεν προέβη από πλευράς του σε δηλώσεις. Mετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας επισκέφθηκε και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), όπου είχε συνομιλίες με τον Αρχηγό Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα