Υδάτινοι πόροι και κλιματική αλλαγή στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών της ΕΕ

16:03 5/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο επίκεντρο της διήμερης Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν από μεθαύριον το “Σχέδιο για τη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων της Ευρώπης” και η Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, με έμφαση στη χρηματοδότησή της.

Η Άτυπη Συνάντηση, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, θα διεξαχθεί κατά το διήμερο 7 και 8 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία”, στη Λευκωσία.

Η πρώτη αυτή Άτυπη Συνάντηση Υπουργών επί κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα ασχοληθεί με τα δύο αυτά πολύ

ουσιώδη και αλληλοεξαρτώμενα θέματα, για τα οποία η διαμόρφωση νέας πολιτικής ευρίσκεται σε εξέλιξη, με την ετοιμασία σχετικών προτάσεων.

Ο στόχος της κυπριακής Προεδρίας είναι να διαμορφωθούν εισηγήσεις που θα ληφθούν υπ’ όψη στις τελικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρώτη ημέρα της Συνάντησης είναι αφιερωμένη στα υδατικά θέματα και το Σχέδιο για τη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων της Ευρώπης αποτελεί νέα πρωτοβουλία της ΕΕ για την αντιμετώπιση των διαχρονικών, αλλά  και των αναδυόμενων προκλήσεων αναφορικά με τη διαχείριση των υδάτων, προκλήσεων που απειλούν την επίτευξη των στόχων της υδατικής πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στη συνεδρία για το θέμα αυτό θα γίνουν σχετικές παρουσιάσεις από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη, τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ και την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος Ζακλίν ΜακΓκλέιντ, θα ακολουθήσει δε συζήτηση μεταξύ των Υπουργών και αναμένεται ότι η κυπριακή Προεδρία θα διαμορφώσει συγκεκριμένα συμπεράσματα από τη συζήτηση αυτή.

Την Κυριακή, 2η ημέρα της Άτυπης Συνάντησης, το Συμβούλιο θα συζητήσει θέματα σχετικά με την ετοιμαζόμενη Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, η οποία αναμένεται να παρουσιασθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μάρτιο του 2013.

“Είναι, σχεδόν, βέβαιο ότι οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα είναι μεγαλύτερες από ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί”, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Ως εκ τούτου, ενώ τα παγκόσμια μέτρα μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου είναι εξαιρετικά σημαντικά, αναμένεται ότι θα υιοθετηθούν μέτρα προσαρμογής, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Αλετράρης ανέφερε ότι το Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στο θέμα Χρηματοδότηση της Προσαρμογής, καθώς, για να έχουν αποτέλεσμα οι διάφορες στρατηγικές, τα  σχέδια και τα μέτρα, πρέπει να είναι διαθέσιμοι και οι απαραίτητοι πόροι.

“Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και ενεργεί ως καταλύτης για τις επενδύσεις που απαιτούνται”, είπε ο Υπουργός, τονίζοντας πως “οι δημόσιοι πόροι όμως δεν επαρκούν και γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη για εξεύρεση τρόπων συμμετοχής και εντατικοποίησης της συμβολής άλλων φορέων, ιδιωτικών οργανισμών και θεσμικών επενδυτών”.

Στην ενότητα αυτή έχει προγραμματισθεί να γίνουν παρουσιάσεις από τον κ. Αλετρά

Keywords
Τυχαία Θέματα