Ξεπερνούν τις 200 χιλιάδες κάθε χρόνο τα περιστατικά παιδικού καρκίνου

13:34 25/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Κάθε χρόνο εντοπίζονται πάνω από 200 χιλιάδες νέες περιπτώσεις καρκίνου σε παιδιά, σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η Παιδίατρος, Ογκολόγος, του Νοσοκομείου Παίδων «Π.&.Α. Κυριακού» Μαρίνα Σερβιτζόγλου στην 3η Διημερίδα Παιδιατρικής «Η Παιδιατρική στην Πράξη», που διοργανώθηκε στη Λεμεσό.

Η κ. Σερβιτζόγλου σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι «με τις σύγχρονες και εξειδικευμένες, για κάθε τύπο, θεραπευτικές μεθόδους και την κατάλληλη υποστηρικτική αγωγή, ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, με αποτέλεσμα, στις ανεπτυγμένες χώρες, να ιώνται 3 από τα 4 παιδιά που προσβάλλονται».

Πρόσθεσε

ότι «απαραίτητη προϋπόθεση, η έγκαιρη διάγνωση, που στηρίζεται στην ευαισθητοποίηση των ιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας».

Η Ελληνίδα ιατρός είπε ότι «παρά τις πολλαπλές έρευνες για τη διερεύνηση των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου στην παιδική ηλικία, οι αιτίες παραμένουν κατά βάση άγνωστες».

Επίσης, «επειδή, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις, ο καρκίνος δεν μπορεί να προληφθεί, η έγκαιρη διάγνωση προϋποθέτει ότι οι γενικοί παιδίατροι είναι ενήμεροι για τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου».

Η κ. Σερβιτζόγλου εξήγησε ότι «η δυσκολία έγκειται στην ποικιλία και ατυπία των αρχικών ευρημάτων στα παιδιά με καρκίνο, τα οποία είναι δυνατόν να μιμούνται πολλές κοινές παιδιατρικές καταστάσεις».

Ανέφερε πως «η εκπαίδευση των γενικών παιδιάτρων στην αναγνώριση των ευρημάτων που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως αποτελεσματική στην αποφυγή καθυστερήσεων στη διάγνωση, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη ζωή και την πρόγνωση των παιδιών με καρκίνο».

Καταλήγοντας η κ. Σερβιτζόγλου είπε ότι «στην Παιδιατρική Ογκολογία έχει επιτευχθεί εντυπωσιακή πρόοδος και τα άρρωστα παιδιά έχουν πολλές πιθανότητες να ιαθούν, αν διαγνωστούν έγκαιρα, παραπεμφθούν στο κατάλληλο Κέντρο και ξεκινήσουν τη θεραπεία τους όσο το δυνατόν νωρίτερα».

Για τον ρόλο του παιδιάτρου στη διάγνωση και πρόληψη γενετικών νοσημάτων μίλησε η Καθηγήτρια Ιατρικής Γενετικής Σοφία Κίτσιου – Τζέλη, η οποία είπε ότι «η αλματώδης πρόοδος στην Ιατρική και Μοριακή Βιολογία επιτρέπουν σήμερα τη διάγνωση και πρόληψη των περισσοτέρων κληρονομικών ασθενειών, που αναλογούν σε τουλάχιστον 1/10 των εισαγωγών σε Παιδιατρικά Νοσοκομεία και σε 1/5 των επισκέψεων σε Παιδιατρικά Ιατρεία Εφημερίας»

Το θέμα «Διατροφή Εγκύου και Θηλάζουσας Μητέρας» ανέπτυξε η Πολυξένη Νικολαϊδου – Καρπαθίου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία είπε ότι «το διαιτολόγιο της εγκύου και της θηλάζουσας μητέρας πρέπει να περιέχει καθημερινά τροφές και από τις 4 κύριες ομάδες, που είναι: 1η ομάδα: φρούτα και λαχανικά. 2η ομάδα: ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και άλλα δημητριακά. 3η ομάδα: γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, 4η ομάδα: κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια, ξηροί καρποί».

Πρόσθεσε ότι «η έγκυος θα πρέπει να ξέρει ότι αν κερδίσει υπερβολικό βάρος στην εγκυμοσύνη της, ένα μέρος από αυτό είναι πιθανό να παραμείνει στο σώμα της και να την οδηγήσει σε μακροχρόνια παχυσαρκία, ενώ έχει αυξημένη πιθανότητα να γεννήσει νεογνό με μεγάλο βάρος, το οποίο έχει αυξημένο κίνδυνο να γίνει παχύσαρκο παιδί και παχύσαρκος ενήλικος».

Η κ. Καρπαθίου αναφέρθηκε και στις νεότερες αντιλήψεις για τη διατροφή του παιδιού βάσει των οποίων «το μητρικό γάλα περιέχει πληθώρα ανοσολογικών παραγόντων, που προστατεύουν το βρέφος που θηλάζει από λοιμώξεις».

Επίσης, «πρόσφατες μελέτες σε οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες έδειξαν ότι τα βρέφη που θηλάζουν νοσούν πολύ λιγότερο από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία και από λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος (γαστρεντερίτιδες)».

Η κ. Καρπαθίου είπε «τα βρέφη που θηλάζουν έχουν μικρότερο βάρος από τα βρέφη που τρέφονται με τροποποιημένο αγελαδινό γάλα (γάλα του κουτιού) και σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι έφηβοι και παχύσαρκοι ενήλικοι».

Καταλήγοντας, ανέφερε πως «τα βρέφη που θηλάζουν νοσούν λιγότερο συχνά από αλλεργικά νοσήματα, όπως άσθμα και έκζεμα και έχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν στη ζωή τους σακχαρώδη διαβήτη».

Keywords
Τυχαία Θέματα