Ξεκίνησε τις εργασίες του στην Ουάσιγκτον το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ

10:35 5/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με ομιλίες εκπροσώπων οργανισμών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία, των οργανισμών που λαμβάνουν μέρος στις εργασίες του, καθώς και επισήμων, ξεκίνησε χθες στην Ουάσιγκτον ο το 29ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ. Οι εργασίες ξεκίνησαν με ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε στη μνήμη του Αντριου Αθενς, εκ των ιδρυτών του ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον, που έφυγε πριν λίγους μήνες από τη ζωή.

Αργά το βράδυ,

στη διάρκεια δεξίωσης που παρατέθηκε προς τιμή των αντιπροσώπων, στην Πρεσβεία της Κύπρου, οι οργανωτές τίμησαν τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος νωρίτερα είχε μιλήσει στο συνέδριο.

Ανοίγοντας το συνέδριο, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ επισήμανε την παρουσία όλων των μεγάλων οργανισμών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και οργανώσεων που κάνουν λόμπι για τα εθνικά μας θέματα.

Ανέφερε πως από το 1974 που αγωνιζόμαστε για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την επιβολή του κράτους δικαίου στην Κύπρο, ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης δεν αποχώρησε και ούτε μία σπιθαμή εδάφους δεν επιστράφηκε. Από την άλλη, διαφυλάχθηκε η κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ, ανέφερε.

«Τα τελευταία 39 χρόνια είχαμε πολλές ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, όμως η αποτελεσματικότητα όσων κάνουμε θα κριθεί στο τέλος», ανέφερε.
Εξέφρασε απογοήτευση για την Κυβέρνηση Ομπάμα, από την οποία η ομογένεια είχε πολλές προσδοκίες και άσκησε κριτική για τις σχέσεις που ανέπτυξε ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, συμπλήρωσε, οι τελευταίες εξελίξεις με τα επεισόδια στην Τουρκία αλλάζουν το κλίμα στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Κρίστοφερ μίλησε για τις προοπτικές που ανοίγονται με τη συνεργασία με το Αμερικανο-εβραϊκό λόμπι και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην θερμότατη υποδοχή του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Παγκόσμιο Φόρουμ της AJC, την προηγούμενη μέρα.

Ο συντονιστής του λόμπι και Πρόεδρος της Ενιαίας Προσπάθειας Ελλήνων Αντι Μανάτος, χαρακτηρίζοντας κομβική την χρονική συγκυρία, μίλησε για κινδύνους που υπάρχουν αλλά και για ευκαιρίες.

Στις ευκαιρίες κατέταξε την παρουσία του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην κυβέρνηση, την παρουσία στη θέση του Αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Αντονι Μπλίνκεν και την αντικατάσταση κάποιων από τους αξιωματούχους που χειρίζονταν τα θέματά μας και δεν ήταν ιδιαίτερα θετικοί.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΑΧΕΠΑ Μπιλ Μοσαϊδης μίλησε για τη στενή συνεργασία της ΑΧΕΠΑ με την ΠΣΕΚΑ και άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος του ΑΗΙ Νίκος Λαρυγγάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη υποστήριξης του ψηφίσματος που προωθούν φίλοι της Κύπρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων και που ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει την επιρροή της ώστε να μην εκμεταλλεύονται την οικονομική κατάσταση της Κύπρου για επιβολή μη δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

Παράλληλα ζήτησε να τεθεί το θέμα λειτουργίας γραφείου της αμερικανικής πρεσβείας στα κατεχόμενα, καθώς πλέον με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, οι Τουρκοκύπριοι έρχονται χωρίς κανένα πρόβλημα στις ελεύθερες περιοχές.

Ο ιδρυτής του συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και εκ των ιδρυτών της Ενιαίας Προσπάθειας Νίκος Μουγιάρης εξήρε τη συνεργασία με το αμερικανο-εβραϊκό λόμπι, ενώ αναφέρθηκε στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν χθες από κοινού μέλη της HALC και της αμερικανο-εβραϊκής επιτροπής σε βουλευτές και γερουσιαστές.

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία οι δραστηριότητες στην Ουάσιγκτον να γίνονται σε επαγγελματική βάση και να δούμε σοβαρότερα το μέλλον μας ως κοινότητα.

«Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ύπαρξης ως Ελληνες και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και στη Διασπορά», είπε.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της HALC Εντι Ζεμενίδης αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της HALC, η οποία δημιουργεί δίκτυα σε διάφορες πόλεις, παρεμβαίνοντας σε μέλη του Κογκρέσου. Παράλληλα έθεσε θέμα εμπιστοσύνης για τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον οποίο «δεν μπορούμε να θεωρήσουμε έντιμο μεσολαβητή».

«Θα ξεκινήσουμε εκστρατεία για να πειστεί ο ΓΓ να απομακρύνει τον Αλεξάντερ Ντάουνερ», είπε. Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου είπε πως φέτος οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δίνεται η μάχη για την Κύπρο στην Ουάσιγκτον είναι δυσκολότερες και λόγω της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και λόγω της διεθνούς αναβάθμισης της Τουρκίας, αλλά και της εντονότερης παρουσίας σε όλα τα επίπεδα στην Αμερική, του τουρκικού λόμπι. Είπε πως η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την αδυναμία της Κύπρου.Τέλος ανέφερε πως είναι υποχρέωση όλων να συνεργαστούν στενά και φεύγοντας από την Ουάσιγκτον να έχουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο δράσης.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν οι Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου, Χρήστος Παναγόπουλος και Γιώργος Σιακαλλής, αντίστοιχα, οι Δήμαρχοι Αμμοχώστου και Κυθρέας, Αλέξης Γαλανός και Πέτρος Καρεκλάς, αντίστοιχα, ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Ράιμερ Μπέιζ και η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής και Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Ρένα Δούρου.
Στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή των αντιπροσώπων τιμήθηκαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Ευρωβουλευτής Ράιμερ Μπέιζ.

Χαιρετίζοντας τους αντιπροσώπους, ο εκτελεστικός διευθυντής της αμερικανο-εβραϊκής επιτροπής Ντέιβντ Χάρις αναφέρθηκε στις θερμές σχέσεις της οργάνωσης με την ελληνοαμερικανική Κοινότητα, την Ελλάδα και την Κύπρο. Εξήρε τη συμβολή των οργανωτών στη ραγδαία βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ.

«Η σχέση μοιάζει περισσότερο με όνειρο παρά με πραγματικότητα, όμως είναι η πραγματικότητα», είπε, πλέκοντας το εγκώμιο όλων όσων εργάστηκαν για το σκοπό αυτό, με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Αντριου Αθενς.

Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Ράιμερ Μπέιζ παραλαμβάνοντας την πλακέτα, που είχε κομμάτι από συρματόπλεγμα από την πράσινη γραμμή, είπε πως ένα τέτοιο συρματόπλεγμα και το τείχος χώριζε και τη δική του πατρίδα για 45 χρόνια. Υπογράμμισε την ανάγκη να μην παραιτηθούμε του αγώνα για την επανένωση.

Στο χαιρετισμό του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι Κύπριοι της Αμερικής θα συνεχίσουν με αμείωτο ρυθμό τον αγώνα, παραμένοντας καθοριστικός παράγοντας στην επιτυχία του.

«Η υποστήριξή σας είναι καθοριστική στις προσπάθειές μας να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», ανέφερε.

Παράλληλα διάβασε επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, για τον αποχωρήσαντα από την ηγεσία της κυπριακής παροικίας Πανίκο Παπανικολάου.

Keywords
Τυχαία Θέματα