Ποιοι αποφεύγουν τα 67 με εξαγορά πλασματικών

Κοινωνία«Mπόνους» στη σύνταξη έως 70 ευρώ τον μήνα μπορούν να έχουν οι ασφαλισμένοι με κάθε πλασματικό χρόνο που εξαγοράσουν (δηλαδή ετήσιο όφελος 840 ευρώ).

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ανεξάρτητα απασχολούμενους (ΕΤΑΑ), που μπορούν υπό προϋποθέσεις να εξαγοράσουν από τέσσερα έως επτά πλασματικά έτη. Με τον τρόπο αυτό οι ασφαλισμένοι μπορούν να αποφύγουν την έξοδο στα 67 και να επισπεύσουν τη συνταξιοδότησή τους.

Τα περισσότερα πλασματικά (π.χ. σπουδές) ισχύουν για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα

μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 με διατάξεις της νομοθεσίας, που τροποποιήθηκαν (δηλαδή αυξήθηκαν η ηλικία είτε τα έτη ασφάλισης). Για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 υπάρχουν περιορισμένες επιλογές όσον αφορά στα πλασματικά (π.χ. στρατός). Για να προβεί στην αναγνώριση ο ασφαλισμένος θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης. Στις περισσότερες περιπτώσεις το κόστος είναι 168 ευρώ ανά μήνα εξαγοράς (ωστόσο υπάρχουν και ακριβότερες επιλογές), ενώ προσφέρεται έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής των χρημάτων. Αναλυτικά τα πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται είναι τα εξής:

Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας. Ακριβά κοστίζει η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας τους υποψήφιους συνταξιούχους. Ο συγκεκριμένος χρόνος μπορεί να αναγνωριστεί και από όσους θεμελίωσαν δικαίωμα πριν από το 2010 αλλά με υψηλότερο τίμημα, καθώς από το 2011 δίνεται «έκπτωση». Για την εξαγορά του χρόνου του στρατού απαιτείται η καταβολή του 20% επί των ακαθάριστων αποδοχών του μισθωτού τη στιγμή της αίτησης.

Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα με τις διατάξεις του 2011 και του 2012 προβλέπεται έκπτωση που φτάνει 30% επί του καταβαλλόμενου ποσού, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (όπως είχε διαμορφωθεί στο τέλος του 2011). Ετσι ενώ το ποσό για την εξαγορά μπορεί να είναι μεγαλύτερο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 168 ευρώ το μήνα. Σταδιακά το ποσοστό της έκπτωσης θα φτάσει το 50%.

Σημειώνεται πως επειδή οι καταβαλλόμενες εισφορές υπολογίζονται ως ποσοστό επί των αποδοχών όσο το δυνατόν νωρίτερα υποβληθεί η αίτηση για την αναγνώριση τόσο οικονομικότερο θα είναι το κόστος.

Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών. Η αναγνώριση από το 2011 γίνεται με εξαγορά και το ποσό που καταβάλλεται είναι ίσο με το ποσοστό εισφοράς που αναλογεί σε εργοδότη και εργαζόμενο για μηνιαίες αποδοχές ίσες με το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη κατά την υποβολή της αίτησης. Δηλαδή διαμορφώνεται στα 168 ευρώ τον μήνα.

Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη.Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο ασφαλισμένος αντιστοιχεί στην εισφορά εργοδότη και εργαζομένου στον οικείο φορέα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Οικείος φορέας είναι σε αυτήν την περίπτωση ο φορέας στον οποίο και υπαγόταν ο εργαζόμενος κατά τη χορήγηση της άδειας.

Ο χρόνος σπουδών. Είναι από τους πλέον «ελκυστικούς» πλασματικούς χρόνους, καθώς είναι οικονομικότερος από τη στρατιωτική θητεία και τα δικαιολογητικά συγκεντρώνονται εύκολα.

Στην εξαγορά μπορούν να προβούν όσοι φοίτησαν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και δύνανται να αναγνωρίσουν ένα μόνο πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος το οποίο και αποκτήθηκε μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας τους. Για να προβεί κάποιος στην αναγνώριση είναι απαραίτητη προϋπόθεση η λήψη του εν λόγω πτυχίου.

Τέλος είναι δυνατή η αναγνώριση μέσων επαγγελματικών σχολών για τις οποίες έχει συνταχθεί σχετική λίστα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε περίπτωση που ασφαλισμένος είναι κάτοχος πέραν του ενός πτυχίων μπορεί ο ίδιος να επιλέξει ποιο πτυχίο θα χρησιμοποιήσει για αναγνώριση. Προκειμένου για χρόνο σπουδών σε ΤΕΙ αναγνωρίζεται και το εξάμηνο της πρακτικής άσκησης.

Η εξαγορά κοστίζει 168 ευρώ για κάθε μήνα. Η εξόφληση μπορεί να γίνει εφάπαξ με έκπτωση 20% ή με δόσεις όσοι και οι μήνες που αναγνωρίζονται ή με παρακράτηση από τη σύνταξη μέχρι του 1/4 επί της κύριας σύνταξης.

O χρόνος ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο. Πρόκειται για τα χρονικά διαστήματα που ο ασφαλισμένος δεν έχει δουλειά, αλλά δεν επιδοτείται λόγω ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχει υπαχθεί στην ασφάλιση με την εγγραφή του προηγουμένως σε φορέα κύριας ασφάλισης, τα λεγόμενα κενά εργασίας. Ο χρόνος που μπορεί να αναγνωριστεί δεν μπορεί να είναι λιγότερος από έναν ημερολογιακό μήνα (25 ημέρες) σε κάθε κενό. Το ποσό της εξαγοράς καθορίζεται σε 168 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης.

Ο χρόνος απεργίας.Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο αιτών αντιστοιχεί στην εισφορά εργοδότη και εργαζομένου στον οικείο φορέα (που ασφαλιζόταν κατά την πραγματοποίηση της απεργίας) κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Ο πλασματικός χρόνος για τους γονείς από τα τέκνα. Η εξαγορά μπορεί να γίνει και από τους δύο γονείς και όχι μόνο από τον έναν όπως και η χρήση του χρόνου για θεμελίωση. Επιπρόσθετα εξαγορά μπορεί να γίνει ανεξαρτήτως της ημερομηνίας γέννησης (ή και υιοθεσίας) του τέκνου και δεν απαιτείται τα τέκνα να είναι ανήλικα.

Ο χρόνος που εξαγοράζεται αντιστοιχεί σε 300 ημέρες ασφάλισης (ένα έτος) για το πρώτο παιδί, σε 600 ημέρες (δύο έτη) για το δεύτερο και σε άλλες 600 ημέρες για το τρίτο.

Ο χρόνος που αναγνωρίζεται λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης στις περιπτώσεις που το δικαίωμα θεμελιώνεται μετά την 1η Ιανουαρίου 2011. Προσοχή, καθώς ο εν λόγω πλασματικός χρόνος δεν συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις διατάξεις μητέρων ανηλίκων τέκνων, των γονέων αναπήρων τέκνων και των ελάχιστων ημερών ασφάλισης στα βαρέα.

Το κόστος της εξαγοράς και σε αυτήν την περίπτωση είναι 168 ευρώ τον μήνα για κάθε αιτούμενο αναγνώρισης μήνα. Σημειώνεται πως είναι δυνατή και η παρακράτηση μέχρι 1/4 του συνολικού ποσού της σύνταξης.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως με βάση όσα προέβλεπε ο νόμος 3655/2008 η αναγνώριση του εν λόγω χρόνου είναι δωρεάν για όσα τέκνα έχουν γεννηθεί μετά το 2000.

Ο χρόνος μαθητείας μέχρι ένα έτος. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά κυρίως νέους, ενώ υπολογίζεται και ο χρόνος συμμετοχής στα προγράμματα Stage (κόστος 168 ευρώ τον μήνα).

Ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας πριν την εγγραφή στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Ε.Παρέχεται το δικαίωμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν κάνει έναρξη επαγγέλματος και δεν είχαν εγγραφεί στα μητρώα του Οργανισμού να αναγνωρίσουν μέχρι 5 έτη. Το ποσό που θα καταβάλει ο ασφαλισμένος αντιστοιχεί στην Π05 ασφαλιστική κατηγορία.

Χρήσιμες συμβουλές
Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Οι πλασματικοί χρόνοι (εκτός του στρατού) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για προσαύξηση της σύνταξης. Χρειάζεται να επιτελούν διπλή λειτουργία. Δηλαδή με την εξαγορά ο ασφαλισμένος να θεμελιώνει δικαίωμα ταυτόχρονα με τη δυνατότητα προσαύξησης.Για να ενεργοποιηθεί το δικαίωμα εξαγοράς θα πρέπει το Δημόσιο να είναι ο τελευταίος φορέας ασφάλισης του υπαλλήλου, δηλαδή να έχει συμπληρώσει 5ετία στον εν λόγω φορέα.Επιπρόσθετα πρέπει να έχει γενικά 12 έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φο­ρέα. Ειδικότερα για τα πλασματικά έτη των τέκνων απαιτείται 15ετής δημόσια υπη­­­­ρεσία. Η εν λόγω δεκαπενταετής υπηρεσία μπορεί να έχει διανυθεί με οποι­ο­δήποτε καθεστώς (σύμβαση ορισμένου χρόνου, αορίστου χρόνου, μόνιμος).

ΕΘΝΟΣ

Tags: πλασματικά χρόνιασύνταξη
Keywords
Τυχαία Θέματα