Βουλή : Ανάγκη εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας

13:52 19/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας Υπηρεσίας, η αλλαγή των διαδικασιών ώστε αποτελεσματικά να εξυπηρετείται ο πολίτης είναι μια αναγκαιότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας, προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή Θεσμών είναι αποφασισμένη αυτή τη φορά να πάρει τα θέματα μέχρι τέλους ώστε με συγκεκριμένες προτάσεις και την εμπλοκή όλων των φορέων να αλλάξουν τα πράγματα».

Μας έχουν πει, συνέχισε, ότι είναι χιλιάδες τα τηλεφωνήματα.

Μόνο στην Υπηρεσία του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων στα κεντρικά γραφεία, είπε,

δέχονται πέντε χιλιάδες τηλεφωνήματα την ημέρα.

«Όχι μόνο δεν απαντώνται τα τηλεφωνήματα αλλά τα πολλά τηλεφωνήματα ουσιαστικά καταγράφουν το πρόβλημα του πολίτη να εξυπηρετηθεί. Το πρόβλημα των διαδικασιών, που ταλαιπωρούν και τον πολίτη αλλά και τον δημόσιο υπάλληλο», είπε.

Όπως λέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, από τα πέντε χιλιάδες τηλεφωνήματα στην Υπηρεσία του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το 70-90% αφορούν το ανεργειακό επίδομα.

«Θα συνεχίσουμε και την άλλη Τρίτη το θέμα και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο αναμόρφωσης της δημόσιας Υπηρεσίας», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «πρέπει να εισαχθεί τάχιστα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ηλεκτρονική τεχνολογία γιατί δεν μπορεί να μην υπάρχουν συστήματα που να καταγράφουν τα τηλεφωνήματα, τις επιστολές και τα ηλεκτρονικά μηνύματα ώστε να υπάρχει ένας τρόπος ελέγχου από τους προϊστάμενους».

Είναι επίσης, η διαδικασία αυτή καθεαυτή ελέγχου από τους προϊσταμένους, που περιμένουμε από το Τμήμα Προσωπικού την άλλη Τρίτη, να έρθει εδώ να μας εξηγήσει αν υπάρχει διαδικασία, ποια είναι και πώς περνά στην πράξη μέσα στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Ο τρίτος τρόπος, συνέχισε, είναι η αλλαγή της κουλτούρας, η εκπαίδευση και η πληροφόρηση και των υπαλλήλων και των πολιτών.

Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι «δυστυχώς έχουμε ένα κράτος το οποίο έχει παραλύσει στην κυριολεξία από τη γραφειοκρατία αλλά και την νοοτροπία κάποιων δημοσίων λειτουργών».

Ανέφερε πως «τα τελευταία πέντε σχεδόν χρόνια – και μιλώ για τη διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια – δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης».

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι το θέμα έχει εγγραφεί και συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ενώ σήμερα συζητήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών.

«Πρέπει επιτέλους ο κάθε Υπουργός όταν αναλαμβάνει ένα Υπουργείο να αντιλαμβάνεται ότι το πρώτο που έχει να κάμει είναι ακριβώς να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες του προς όφελος του πολίτη», πρόσθεσε.

Όταν μιλούμε, ανέφερε, για μείωση του κόστους της δημόσιας διοίκησης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει για να μην καταρρεύσει το σύστημα είναι ακριβώς να μειώσουμε τις διαδικασίες και υπάρχουν τρόποι.

«Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί με διαδικασίες που έχουν τροχοδρομηθεί από το 1960. Υπάρχουν ευθύνες σε όλους

Keywords
Τυχαία Θέματα