Δάνειο από την ΕΤΕπ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

13:43 19/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται η δημιουργία του εγγυοδοτικού μηχανισμού στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής Λευτέρης Χριστοφόρου μιλώντας μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής η οποία συζήτησε το θέμα , ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αναμένεται να εγκρίνει δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα

με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, το κράτος θα εξασφαλίσει από την ΕΤΕπ 50 εκ. αλλά αυτά μπορούν να μετουσιωθούν σε 400 εκ. που θα διοχετευθούν στις μικρομεσαίους. Εξήγησε ότι με την διαδικασία των επιδοτήσεων των επιτοκίων των δανείων που θα παραχωρούνται, μπορεί κάποιος με μικρά ποσά να επιδοτήσει πολλά εκατομμύρια δανείων.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι χρειάζονται υγιείς τρόποι ανάπτυξης και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ώστε να εξέλθουμε από την κρίση και να διαφυλαχθεί η Κύπρος ως πρότυπο επιχειρηματικό και χρηματοπιστωτικό μέτρο.

Είπε ότι αποτελεί καθήκον της Κυβέρνησης να στηρίξει τις μικρομεσαίες , λέγοντας ότι «εκπνέουν τα πέντε χρόνια της απερχόμενης Κυβέρνησης και τα μέτρα ανάπτυξης δεν έφτασαν ακόμη στη Βουλή».

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας , απαιτούνται συνθήκες ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς για πέντε χρόνια με τους κυβερνώντες υπάρχει πληθωρισμός λόγων για την ανάπτυξη αλλά επί των έργων υπάρχει απόλυτη έρημος».

Απηύθυνε έκκληση στους κυβερνώντες να προσδιορίσουν τον ορισμό της ανάπτυξης, όπως ανέφερε, διερωτώμενος αν ανάπτυξη «είναι οι προαναγγελλόμενες και διθυραμβικές επενδύσεις τύπου Κατάρ και Κίνας, ή το καζίνο που προανήγγειλε ο προηγούμενος Υπουργός και το διέγραψε ο επόμενος».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του γιατί οι διαδικασίες για δημιουργία του μηχανισμού προχωρούν κανονικά. Είπε ότι μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΕΤΕπ , αναμένεται στις 24 Ιουλίου η έγκριση του ποσού των 50 εκ. και ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Κώστα κάλεσε τα εμπλεκόμενα Υπουργεία οικονομικών και εμπορίου να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους και να συντονίσουν τις ενέργειές τους για έγκαιρο καθορισμό των κριτηρίων και για δημιουργία του αναγκαίου μηχανισμού ελέγχου των τραπεζικών ιδρυμάτων που θα επιλεγούν έτσι ώστε τα λεφτά του μηχανισμού, να δοθούν σε όσες επιχειρήσεις τα έχουν ανάγκη.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης ανέφερε ότι χρειάζονται μέτρα ανάπτυξης και εξεύρεση τρόπων για προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό, σημειώνοντας ότι «έχουμε ακούσει πολλά την τελευταία περίοδο για έργα ανάπτυξης τα οποία δεν υλοποιήθηκαν».

Ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, θα συζητηθούν σε κωδικοποιημένη μορφή οι προβληματισμοί και οι ιδέες όλων των εμπλεκομένων για να μπορεί να υπάρχει παρακολούθηση και οργάνωση της κατάστασης και εάν χρειάζεται η συνεισφορά της Βουλής, αυτή να παραχωρηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα