Βίζερ: Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου θα έχει υπογραφεί το κυπριακό Μνημόνιο

16:08 23/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την εκτίμηση ότι μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2013 -πριν δηλαδή τις προεδρικές εκλογές- θα έχει υπογραφεί το κυπριακό Μνημόνιο, διατυπώνει, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Γιούρογκρουπ και της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αυστριακός οικονομολόγος Τόμας Βίζερ, αποδίδοντας την καθυστέρηση μέχρι σήμερα αποκλειστικά στην κωλυσιεργία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την

Κυβέρνηση της Λευκωσίας.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας των Αθηνών “Η Καθημερινή”, ο κ. Βίζερ εμφανίζεται προβληματισμένος, κυρίως για το θέμα της Κύπρου, ενώ φαίνεται να πιστεύει ότι και η Ελλάδα και η υπόλοιπη ευρωζώνη θα αρχίσουν να ανακάμπτουν και να εισέρχονται σε αναπτυξιακούς ρυθμούς από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

“Η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί άλλο μεγάλο πακέτο λιτότητας, καθώς ο κύριος όγκος των περιοριστικών μέτρων που χρειαζόταν έχει ήδη ληφθεί”, δηλώνει ο κ. Βίζερ.

Πάντως, όπως προειδοποιεί ο πλέον υψηλόβαθμος τεχνοκράτης της ευρωζώνης, “εάν ο επόμενος Προϋπολογισμός παρουσιάσει αστοχίες, οι οποίες δεν οφείλονται στο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά στην αβελτηρία των ελλαδικών Αρχών, τότε προβλέπεται από το Πρόγραμμα η αυτόματη λήψη διορθωτικών παρεμβάσεων”.

Διαβεβαιώνει, επίσης, ότι το ελλαδικό Μνημόνιο είναι πλήρως χρηματοδοτημένο μέχρι το 2014, ενώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, το Γιούρογκρουπ θα αποφασίσει αν χρειάζονται επιπλέον χρήματα.

Ο κ. Βίζερ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η οικονομία στην Ελλάδα θα αρχίσει να ανακάμπτει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, ενώ κατηγορεί όσους ζητούν άμεσο νέο κούρεμα του ελλαδικού χρέους ότι έχουν αλλότρια κίνητρα.

Ο Αυστριακός οικονομολόγος δηλώνει πως “η Κύπρος πίστευε ότι θα ενταχθεί σε ένα ενιαίο πακέτο διευθέτησης με την Ελλάδα και, παρά τις προειδοποιήσεις μας”, πρόσθεσε, “καθυστερούσε”.

“Τώρα, έχασε το τραίνο”, δηλώνει ο κ. Βίζερ, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

“Το θέμα της βιωσιμότητας θα μπορούσε να λυθεί εν μέρει με εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και πάλιν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν συμφωνούσε”, προσθέτει ο κ. Βίζερ.

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, ο κ. Βίζερ αναφέρει στη συνέντευξή του ότι “τα πράγματα τον Δεκέμβριο είναι πολύ καλύτερα. Πλέον, πιστεύω”, προσθέτει, “ότι, εκτός απροόπτου, η Ισπανία δεν θα χρειασθεί να ενταχθεί σε πλήρες πρόγραμμα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βίζερ, Μέχρι, 12 Φεβρουαρίου, Μνημόνιο,vizer, mechri, 12 fevrouariou, mnimonio