Βενιζέλος: Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού

18:21 4/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πάρα πολύ σκληρές και λεπτές χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με δηλώσεις του μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργος Οικονομικών.

O κ. Βενιζέλος τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία

σε ζητήματα, όπως ο τρόπος επανακεφαλαιοποίησης και αναδιοργάνωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και σε πολλές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.

Ωστόσο, επισήμανε ότι ανοιχτά παραμένουν δύο μεγάλα ζητήματα που συνδέονται μεταξύ τους, οι εργασιακές σχέσεις και άρα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε η χώρα μας να είναι εντός στόχου το 2012.

Επισήμανε δε ότι όλα τα ζητήματα πρέπει να έχουν κλείσει έως το βράδυ της Κυριακής.

Τα κύρια σημεία των δηλώσεων του Ευ. Βενιζέλου:

«Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ήταν πολύ δύσκολη. Υπάρχει μεγάλη αδημονία μεγάλη πίεση όχι μόνο εκ μέρους των θεσμών που συγκροτούν την τρόικα, αλλά και εκ μέρους των κρατών μελών της ευρωζώνης, το καθένα από τα οποία έχει τα δικά του κριτήρια, τα δικά του προβλήματα, τις δικές του προτεραιότητες. Η απόσταση που χωρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών από ένα αδιέξοδο, που μπορεί να είναι και τυχαίο ή να οφείλεται σε παρεξήγηση, είναι παρά πολύ μικρή. Η γραμμή είναι πάρα πολύ λεπτή. Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού.

Διεξάγουμε με επίκεντρο εδώ το Υπουργείο των Οικονομικών μία πάρα πολύ σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση. Ήδη έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα. Έχουμε ουσιαστικά συμφωνήσει σε ζητήματα, όπως ο τρόπος επανακεφαλαιοποίησης και αναδιοργάνωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, πολλές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, με κορυφαίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους στη χώρα μας ένας αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης και συμπίεσης των τιμών και ιδίως των τιμών που συγκροτούν το καλάθι του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού.

Ανοιχτά είναι δύο μεγάλα ζητήματα που συνδέονται μεταξύ τους. Οι εργασιακές σχέσεις και άρα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να είμαστε απολύτως εντός στόχου το 2012, με δεδομένο ότι έχουμε καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα εντός σχεδόν των προγνώσεων μας ως προς τον δημοσιονομικό στόχο του 2011.

Εδώ έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε πάρα πολύ το πεδίο της διαπραγμάτευσης, αλλά υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα και πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα.

Πηγαίνω τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσω αναλυτικά τον πρωθυπουργό.

Είναι πάρα πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί αργότερα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας, γιατί πλέον βρισκόμαστε στα σημεία εκείνα επί των οποίων πρέπει να αποφασίσουν και να δεσμευτούν οι πολιτικές δυνάμεις και άρα οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και τη στηρίζουν.

Είναι

Keywords
Τυχαία Θέματα